Henk Stuyver

Gistermorgen werd mijn oog getroffen door de overlijdensadvertentie van Henk Stuyver. De markante president van de Republiek Horstermeer die zich met verve van zijn rol kweet in 2010.

President Henk Stuyver
Strijd tegen AFV, NH en NM

In de Wijdemeerse Webkrant staat het dossier Horstermeer. Jarenlange strijd tussen de bewoners van de Horstermeerpolder enerzijds en het Waterschap AGV, de provincie Noord-Holland en Natuurmonumenten anderzijds. De bewoners wilden de polder droog en bewoonbaar houden de tegenstanders wilden de polder vernatten voor de natuur en waterberging.

Republiek Horstermeer

In 2010 ging de polder op slot en werd de Republiek Horstermeer uitgeroepen. Bij de ingang van de polder kwamen grensposten met slagbomen. Toegang werd slechts verleend aan auto’s die de vlag van de Republiek voerden. Het NERA gebouw werd het zenuwcentrum van de opstandelingen. De landelijke pers werd gehaald. Burgemeester Martijn Smit probeerde te bemiddelen tussen de machtige organisaties en de opstandige republiek. Op 20 februari 2010 werd er gedemonsteerd en werden de plannen van de tegenstanders op het Plein in Nederhorst den Berg in het openbaar ritueel verbrand door President Henk Stuyver.

Henk was iemand die sociaal bewogen was. Actief in de ouderenbond KBO. Hij was ook een kritisch CDA lid. Als het CDA iets deed in de lokale politiek dat hem niet zinde, dan liet hij dat luid en duidelijk weten. Ooit, rond 1980, zat ik, samen met hem, in de woonruimte advies commissie van ‘s-Graveland, die de lijst van woningzoekenden en vrijkomende sociale woningen bijhield en het gemeentebestuur adviseerde inzake de verdeling van die huizen.

De Horstermeer en Wijdemeren verliest in hem een markante dorpsfiguur. Ik wens zijn familie sterkte bij dit verlies.

Rik Jungmann

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.