Herinnering aan Cor Koster

Vanmorgen hoorden wij dat onze vriend en mede-auteur op Rading Nul, Cor Koster, is overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek, maar zo’n verdrietig bericht komt toch altijd als een schok.

Politieke junkies

Vele jaren trokken Co de Kloet, Robby Israel, Douwe van Essen, Martin Vuyk, Cor Koster en ik met elkaar op. Allemaal geïnteresseerd in de lokale politiek, maar allemaal met volstrekt uiteenlopende politieke overtuigingen. Allemaal ooit raadslid en/of wethouder geweest in de voorgangers van Wijdemeren. Ofwel in  Nederhorst den Berg en ’s-Graveland , dan wel in Wijdemeren na de herindeling in 2002. Uit die gezamenlijke belangstelling ontstond een clubje dat eens in de maand bijeen kwam om de politiek door te spreken onder het genot van een drankje en een bitterbal. Een soort politieke stamtafel. In dat gremium werd na het stoppen van de Wijdemeerse Webkrant (WWK) op 31 maart 2018 het idee geboren om een kritisch blog op te zetten over het reilen en zeilen van de Wijdemeerse politiek. Dat werd Rading-0.nl .

Cor Koster, de schrijver

We kwamen elkaar vanaf 2002  jaar na jaar tegen op de publieke tribune bij raads- en commissievergaderingen of andere gelegenheden die iets met de lokale gemeenschap te maken hadden. Cor schreef er ook over. Eerst in het Bergse blad De Brug waarin hij vier jaar lang een column had onder de titel “Uit de Raad  geklapt”. Van 1990 tot 1994 was hij raadslid en in de tweede periode, van 1994 tot 1998 fractievoorzitter van de CDA fractie in Nederhorst en fractievoorzitter van de CDA fractie in het Gewest Gooi en Vechtstreek. Later schreef hij stukken voorde WWK (circa 100) en de laatste 2,5  jaar op Rading Nul (24). Cor hield van statistiek en begrotingscijfers. Dat kwam vaak in zijn stukken terug. Vaak origineel, als hij geteld had hoe lang de verschillende partijen gesproken hadden, of hoe vaak er geïnterrumpeerd werd en door wie. Soms voorzien van een mooie onthullende grafiek.

Cor Koster, de documentalist

Cor Koster was gedegen in zijn stukken en documentatie. Dat bleek onlangs nog. Het ging niet goed met hem. Om ons spitwerk (zoals hij zelf schreef)  in zijn verleden te besparen bij het schrijven van dit In Memoriam zond hij  mij een mail met daarin een beknopt overzicht van de vele dingen die hij in zijn leven deed. Ik was zeer verrast dat hij zo ver vooruit mee dacht aan het moment waarvan wij hoopten dat het nog ver weg zou zijn. Dat was Cor ten voeten uit.

Dit is wat hij schreef:

Cor Koster, geboren in 1941
 • studeerde aan de Vrije Universiteit en de universiteiten van Leeds en Manchester.
 • cum laude afgestudeerd aan de Vrije Universiteit, cum laude gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht op een dissertatie over woordherkenning in gesproken taal.
 • gewerkt aan de VU bij Engels en Toegepaste Taalwetenschap, oprichter van het Taalcentrum-VU; in 1975 uitgezonden naar een gelieerde universiteit op Java, Indonesië waar het hele gezin een half jaar gewoond en gewerkt heeft.
 • jarenlang hoofd van de MO-B opleiding Engels van de Vrije Leergangen.
 • ook na zijn pensionering actief gebleven met internationale projecten gefinancierd door de EU en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, o.a. over interculturele communicatie en de relatie tussen overheid en burgers.
 • sociaal betrokken: was voorzitter van de universitaire club van studenten Engels, heeft in zijn studententijd ‘De Huiskamer’ opgezet in de Watergraafsmeer, was scriba van de kerkenraad in Nederhorst den Berg en betrokken bij het ouderenwerk in Wijdemeren.
 • politiek geïnteresseerd, met name in lokale politiek. Hij heeft twee periodes in de gemeenteraad van Nederhorst den Berg gezeten en schreef ook toen al veel over politiek, met name jarenlang een column ‘Uit de raad geklapt’ in De Brug. Hij was 6 jaar voorzitter van het CDA Wijdemeren. Later is hij uit het CDA gestapt, omdat hij zich niet kon verenigen met de gedoogconstructie waarbij het CDA dankzij Wilders aan de macht komt blijven. De laatste jaren schreef hij artikelen voor de Wijdemeerse Webkrant en op Rading Nul over politiek in Wijdemeren 
 • fervent motorrijder. Heeft jarenlang een column geschreven in een landelijk motorblad
 • zeer geïnteresseerd in digitale ontwikkelingen, Apple fanboy
Never a dull moment

In de gesprekken die we in onze Rading Nul club met alle politieke verschillen voerden, had Cor een eigen geluid. Soms een beetje dwars, origineel, soms iets te snel met zijn conclusie, maar ook altijd bereid om te luisteren en als dat nuttig was, zijn mening bij te stellen. Met  achtergrondkennis over veel onderwerpen, waaronder Engeland en de Engelse taal en cultuur.

Douwe van Essen  kende Cor al twintig jaar uit het CDA. In de aanloop naar de herindelingsverkiezingen was Cor Koster voorzitter van de nieuwe Wijdemeerse afdeling van het CDA. In die hoedanigheid zocht Cor Douwe op om, onder het genot van een kop koffie in de tuin, diens kritische mening over de kandidaatstelling op de kieslijst te horen.

Motorrijden

Cor was een liefhebber van motorrijden. Hij kwam vaak op de motor naar onze maandelijkse bijeenkomst en vertelde dan over de tochten die hij in Europa maakte. Martin Vuyk en Cor ontdekten pas na enige tijd dat ze die passie deelden. Zij maakten een afspraak om samen een dagtrip te maken. Het kwam er helaas niet meer van. Ik vertelde Cor indertijd over onze vakantie in Noorwegen, op de Lofoten, volgens mij het walhalla voor motorrijders. Dat inspireerde hem om die bestemming op zijn bucketlijst te zetten. Maar zijn ziekte haalde hem in.

En gadgets. Daar hield hij van. De nieuwste Apple Ipod en later iPhone. Een super slim minuscuul videocameraatje dat er zelf voor zorgde dat het beeld stabiel bleef als je er mee liep. Trots toonde hij zijn laatste aanwinst, omdat de (meeste) andere Rading Nul leden ook niet vies zijn van elektronica en gadgets.

Een week geleden moesten wij de jaarlijkse rekening van de hosting van Rading Nul betalen. Die verdelen wij altijd over onze club. Hoewel Cor er al slecht aan toe was, wilde hij heel graag zijn aandeel toch bijdragen, hetgeen Cor ten voeten uit tekent. Tot het laatste moment betrokken.

Zijn inspirerende deelname aan onze bijeenkomsten en zijn bijdrage aan de stukken op Rading Nul zullen wij zeer missen.

Wij wensen Emmie, Martijn en de rest van de familie veel sterkte bij dit verlies.

Rading Nul, Rik Jungmann, mede namens Douwe van Essen, Robby Israel en Martin Vuyk

5 gedachten op “Herinnering aan Cor Koster”

 1. Dank Cor Koster, voor alle mooie bijdragen op Rading-0.nl en dank voor alle inzet en betrokkenheid voor deze prachtige regio.

  Rust zacht

 2. Historische Kring Nederhorst den Berg
  Cor was ons vaak te hulp als je hem een concept verhaal toestuurde met het verzoek tot commentaar. Binnen enkele uren reageerde hij met waardevolle correcties en verbeteringen . Bij de onthulling van het vliegtuig monument voorzag hij in prima Engelse teksten voor de correspondentie met de nabestaanden ,toespraken en teksten voor het programma boek. Een prachtige film van de onthulling ceremonie stuurde hij ons toe en maakt nu deel uit van ons archief.
  Wij wensen Emmie en de overige familieleden veel sterkte.
  Tom Kuijs

 3. Mooie beschrijving en herinneringen aan Cor, ja typisch iets voor Cor om jullie te helpen met het zijn Memoriam. En natuurlijk is het dan ook zonder fouten. Ik heb Cor in de politiek leren kennen en we hadden nogal verschillenden meningen, bij de LSBO, de gezamenlijke ouderenbonden waar hij voorzitter van was, heb ik hem beter leerde kennen en hebben we een fijne band gekregen. Hij was onze inspirator.
  We zullen hem missen. Ik wens zijn vrouw, zoon, schoondochter en kleinkinderen veel sterkte met het heengaan van Cor.

  Dag Cor

  Lia Moote

 4. Wat een verdrietig nieuws. Veel sterkte gewenst voor zijn dierbaren en voor jullie Rading O’ers.
  Ik leerde hem een klein beetje kennen door zijn schrijven en kritische vragen. Ook zag ik dikwijls een oprecht geïnteresseerde en zachte blik in zijn ogen en vergeet ik niet onze lachbui toen ik bij ‘m aanbelde, onverwacht en aan het verkeerde adres. Ik mocht altijd aanbellen, zei hij ..dag Cor.

 5. Zoals op de foto te zien stelde mijn vader zijn en sowieso jullie aanwezigheid en vriendschap zeer op prijs.
  Ik wens namens ons gezin, en postuum ook namens Co Sr. zijn naasten veel sterkte en liefde toe.
  Co de Kloet jr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.