Het achterlijke broertje

Een aantal jaren geleden ( het zal 2017 geweest zijn) werd ik als Wijdemeers raadslid uitgenodigd door GooiTV* om eens uit te leggen waarom ik zo gekant was tegen bronscheiding van PMD-afval. (PMD = Plastic, Metaal, Drinkpakken. Bronscheiding = thuis scheiden in aparte kliko).

foto: GAD

Mijn argumenten waren (en zijn nog steeds) helder en steekhoudend: Afvalscheiding bij de vuilverwerker (na-scheiding) is even goed, zo niet beter dan bronscheiding, invoering van bronscheiding zal miljoenen euro’s extra gaan kosten (door de burger op te brengen), het zadelt elk huishouden op met nóg een extra kliko en het levert geen enkele bijdrage tot het verbeteren van het milieu.

Uitgenodigd was ook Jan Jaap de Kloet, (destijds kersverse) wethouder uit Wijdemeren. Hij was uitgenodigd om het GAD-beleid te verdedigen. Wist hij veel. Dat beleid was zonder al te veel voorstudie voorgesteld door de GAD (Daniel Walkot cs.) en evenzo klakkeloos goedgekeurd door het bestuur van de Regio G&V (het regionale samenwerkingsverband waaronder de GAD valt), bestaande uit 7 burgemeesters met evenveel verstand van afvalverwerking als ik van hersenchirurgie. Een kapitale blunder.

De Kloet verdedigde het beleid, ach, hoe kon hij anders. Hij had zich niet kunnen inlezen, niet kunnen voorbereiden. Wist niet van de publicaties van prof. Gradus of het Centraal Plan Bureau. Had geen weet van de alsmaar groeiende mogelijkheden op het gebied van nascheiding. Nee, hij zat daar als wethouder en dús verdedigde hij het staande beleid. Want dat verwacht men van een wethouder.

Gelukkig zagen en zien meer en meer gemeentes en regio’s de dwaling in die bronscheiding heet; Leiden, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht. Maar ook buiten de Randstad, grote delen van het noorden en oosten van ons land (zie filmpje Omrin) gaan weer over op nascheiding of hebben zich zelfs nooit aan bronscheiding gewaagd. Vandaag stond er weer eens een groot artikel over bronscheiding in de krant, dit keer de Telegraaf. Vertrouwt u de Telegraaf niet als bron? Ook andere kranten als het FD, NRC, Trouw en vele regionale kranten hebben hier al over bericht. Ook op televisie is er al vaak aandacht aan geschonken, Kassa, Nieuwlicht om er een paar te noemen. En elke keer komt hetzelfde bovendrijven: Na-scheiding is veel zinniger, effectiever en goedkoper dan bronscheiding.

foto: GAD

Feit is dat de GAD al jaren eigenzinnig doet waar het zin in heeft en dat de gemeenteraden in de Gooi&Vecht-streek absoluut geen grip hebben op deze uitvoerende dienst. De zelfgeschreven evaluatierapporten (wij van WC-eend…) van de GAD zijn mij te klef en te rooskleurig, valt nu echt niemand anders dat op? Je vraagt je af of er andere belangen (SUEZ ?) bij de GAD een rol spelen. Tijd voor onafhankelijke evaluaties en wellicht een financieel onderzoek.

foto: Douwe van Essen

Hoe lang moet het nu nog duren voordat ook de politiek in Wijdemeren z’n rug recht en de GAD tot ander beleid dwingt. Momenteel ken ik maar één Wijdemeers raadslid dat zich de materie eigen heeft gemaakt en er aandacht aan schenkt, Olivier Goetheer (DLP). Zijn wij weer eens het achterlijke broertje in de regio dat als aller- allerlaatste gemeente schoorvoetend meegaat met de meute? Of luisteren we nu eens naar de feiten (die al jaren beschikbaar zijn) zonder politiek geharrewar.

* Aardig detail: aanwezig bij die uitzending van GooiTV in 2017 was ook raadslid Hugo Bellaart uit Gooise Meren, voor een heel ander onderwerp. Hij heeft die middag goed opgelet en heeft het PMD-stokje uitstekend van mij overgenomen. Op zijn voorspraak gaat de gemeente Gooise Meren binnenkort terug naar nascheiding, althans, dat doet dit bericht geloven. Dat zou betekenen dat de GAD overstag moet, niet alleen in Gooise Meren maar dan voor de hele Gooi&Vecht-streek. De vlag kan uit, hoewel de miljoenen weggegooid geld (uw geld) er niet meer mee terugkomen.

 

Eén gedachte op “Het achterlijke broertje”

  1. Geweldig betoog, Martin! De lokale afvalstoffenheffing kan inderdaad naar beneden worden bijgesteld. Waarom zou je onze inwoners teveel belasting laten betalen als de afvalscheiders (=ondernemers) dat al betalen bij de nascheiding? Je pleidooi wint aan kracht als jouw politieke partij een motie van die strekking in de raad indient en met vlag en wimpel en bijbehorend tromgeroffel binnensleept !
    Ik werkte jaren als hoofd automatisering bij de AVR (afvalverwerking Rijnmond), die ik redde van een faillissement door op alle weegbruggen vertrekkende vuilniswagens meteen een factuur mee te geven. Ook regelde ik een méér gelijkmatig verbrandingsproces in de enorme ovens en waardoor er een gelijkmatige productie van stoom ontstond als input voor de naastgelegen gedistilleerd water fabriek. Zo werd niet alleen een stad van de grootte van Vlaardingen voorzien van opgewekte energie (=stroom), maar ook 50% méér water ‘gefabriceerd’!
    Nascheiding is daar standaard en dus GRATIS voor onze inwoners, dus waarom zouden we daar teveel belasting over betalen? Omdat de regionale ambtenaren anders hun baan verliezen?????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.