Het Jubelorgel

Heeft u een half uurtje? Wilt u weten waar uw gemeentelijk belastinggeld aan verspild wordt? Lees en kijk dan even door. Pas wel op, het wordt een smerig praatje.

Enkele jaren geleden moest de GAD (de vuilophaaldienst van de Gooi- en Vechtstreek) een keuze maken hoe verder te gaan met onze PMD (Plastic, Metaal, Drankpakken). Dat moest, zeker, omdat we ons met ons allen bewust werden dat we dat PMD goed konden hergebruiken. De GAD koos voor BRON-scheiding (de burger krijgt een extra kliko en instructies hoe te scheiden). Da’s jammer, want een veelbelovender optie is NA-scheiding. (al het PMD wordt bij de vuilverwerker er uitgefilterd, geen extra kliko nodig)

Geen paniek, de keuze was (zo werd beweerd) nog niet definitief. Dus met de juiste argumenten vanuit de politiek kon dat besluit voor BRON-scheiding nog worden omgezet naar NA-scheiding. Nou, dat hebben we geweten… geen mens zo koppig als een vuilophaler die op z’n foute besluit gewezen wordt. Tijdens een speciale avondsessie in het gemeentehuis van Wijdemeren bleef geen spaander heel van de GAD-argumentatie, maar toch gingen ze rustig door met de invoering van de PMD-kliko.  Niet alleen Wijdemeren bood verzet, ook Hilversum en later ook Gooise Meren deed dit. Maar de GAD had daar geen oren naar en manoeuvreerde stoïcijns verder.

Talloze miljoenen later gaat de GAD haar PMD-aanpak evalueren. Over die geweldige BRON-scheiding keuze die ze destijds gemaakt hebben. Over hoe u met nog zo’n extra kliko bent opgescheept en hoe u strakjes uw restafval zélf mee mag nemen naar het dorpsplein om het daar in de restafvalcontainer te kieperen, tegen extra betaling per kilo natuurlijk.

Wie die evaluatie gaat schrijven? Wat een rare vraag stelt u… de GAD zelf natuurlijk. De uitkomst moet wel voorspelbaar blijven, wat denkt u wel. De jubelorgels worden nu al in de diverse gemeentes opgesteld, want het zal een feest zijn.

Ik heb er twee jaar tegen gevochten, tegen al die geldverspilling en dat opzadelen van de burger met nutteloze arbeid en extra kliko’s. Ik had het bijna opgegeven, totdat….. totdat ik gewezen werd op een uitzending van NieuwLicht (Tijs vd Brink, EO, 23/9/2019). Kijk dit eens af tot het einde en oordeel dan zelf. Mijn oordeel stond twee jaar geleden al vast. Klungels.

https://nieuwlicht.eo.nl/gemist/aflevering/2019/09/23-heeft-afval-scheiden-zin/

Eén gedachte op “Het Jubelorgel”

 1. Tip:
  In de Wijdemeerse Webkrant beschreef ik en ondersteunde ik diverse malen het overtuigende en klemmende betoog van Martin Vuyk en de wetenschappelijke onderbouwing van prof. Raymond Gradus voor nascheiding. De laatste trad al in 2017 op in het programma Kassa waar hij gehakt maakte van bronscheiding, waartoe de GAD toen wilde besluiten. Het hielp niet. De GAD luisterde niet en investeerde miljoenen in de uitrol van nieuwe PMD kliko’s in onze overvolle tuintjes.

  Kijk nog eens naar de Kassauitzending van 1 april 2017 https://kassa.vara.nl/nieuws/de-zin-en-onzin-van-afval-scheiden

  Of lees nog eens in de Wijdemeerse Webkrant hoe de GAD de tegenstanders van bronscheiding terzijde schoof.

  http://wijdemeersewebkrant.nl/zoek_2jr.php
  Vul in het eerste vakje ‘Gradus’ in en in het tweede vakje ‘afval’. Zet het vinkje én aan om te zoeken op beide zoektermen en u heeft alle artikelen.

  Vrolijk wordt je niet van de halsstarrigheid van de GAD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.