Het ziet er niet uit

Enige tijd geleden was ik voor een kleine administratieve handeling in het gemeentehuis. Ik had online een afspraak gemaakt (want “wij werken uitsluitend op afspraak”) en mocht meteen kennis maken met een handig nieuw snufje.

Op de e-mail die ik ter bevestiging ontving stond een QR code die op de zuil, waarmee men zich aanmeldt, gescand kan worden, zonder de noodzaak nog iets in te toetsen. Handig.

Er was verder geen burger aanwezig dus ik kwam meteen aan de beurt. De ambtenaar (m/v) die mij aan de balie ontving (bijna had ik “begroette” geschreven, maar dat deed hij/zij nauwelijks) zat geheel niet op mijn bezoek te wachten en liet dat duidelijk blijken. Wat ik echter nog meer storend vond, was het voorkomen. Deze ambtenaar (m/v) was niet alleen verveeld, hij/zij liet mij merken aanstoot te nemen aan mij aanwezigheid, die immers zijn/haar rust verstoorde. Ik, wederom, naam aanstoot aan zijn/haar gedrag en kleding. Je verwacht tegenwoordig geen jasje-dasje, maar de vieze, op diverse plekken beschadigde jeans, het eigenaardige, eveneens niet gave hemd, gingen toch erg ver.

Wij leven in het tijdperk van casual. Dat is niet erg en kan heel netjes zijn – maar dat moet het ook zijn als je het publiek ontvangt. Dit besef lijkt op Rading 1 nog niet bij iedereen te zijn doorgedrongen. Wij kunnen hem/haar niet ontslaan, maar moet hij/zij dit zo duidelijk laten blijken? Gemeentesecretaris (die er altijd onberispelijk uitziet): spreek uw ambtenaren hierop aan. Zij zijn dienstverleners en dienen zich zo te gedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.