Hoe zien wij Wijdemeren in 2040?

Wijdemeren heeft een website geopend om ideeën van burgers te verzamelen voor de omgevingsvisie die in de maak is. Het gaat over drie aspecten: wonen, natuur en recreatie, en ondernemen. Een prima initiatief.

Iedereen kan een idee insturen in de vorm van een kort tekstje waaraan je ook een foto kunt toevoegen. Degene die ouderen in recreatiewoningen wil laten wonen toont qua fotokeuze een heel speciaal gevoel voor humor.

Bij het bekijken van de inzendingen kun je elk idee steunen of zelfs ‘verrijken’ met een eigen zienswijze of een toevoeging. De ideeën zijn zeer divers. ‘Biodiversiteit als uitgangspunt bij gebiedsontwikkeling’, ‘Meer appartementen in de dorpen’, ‘Verkeerscirculatie’, ‘Woningbouw bij de sportvelden bij het Kininelaantje’, ‘Meer zonne-energie, panelen, op bestaande kantoren en bedrijven’.

Eén bijdrage springt eruit, en wel ‘Welzijn boven Welvaart: maak een afwegingskader’ van Anton Cruysheer. Hij stelt dat er vele wensen en behoeften zijn, en dat voor elk los plan wel de noodzaak valt te bewijzen, maar dat niet alles kan.

“Vóórdat er keuzes worden gemaakt uit de vele ideeën, moet er eerst een afwegingskader worden gemaakt. Mijn idee:
1. Welzijn gaat boven welvaart (zie ook ‘de betekeniseconomie’)
2. Collectieve waarden gaan boven individuele waarden: elk plan moet meerdere waarden combineren (woningbouw kan niet meer zonder waardencreatie voor energietransitie, klimaatadaptatie en biodiversiteit)
3. Ideeën worden integraal afgewogen, dus ook de ‘verborgen kosten’ (luchtkwaliteit, biodiversiteit, verkeersveiligheid, erfgoed, etc.)
4. Lange termijn gaat voor korte termijn waardencreatie
5. Nieuwbouw mag alleen nog ‘landschapsinclusief’, dus oude bomen blijven staan, sloten worden niet gedempt, etc.”

Wat dit idee onderscheidt van de andere voorstellen op de website is de serie criteria die geboden wordt om de ideeën van anderen te beoordelen, en het gebruik van ‘waarde(n)creatie’, een begrip dat afkomstig is uit de bedrijfseconomie maar ook steeds meer ingang lijkt te vinden bij overheidsorganisaties. Het maken van een afwegingskader is typisch iets dat tot de taken van de gemeenteraad behoort. Het is te hopen dat de raad zich daarin wil verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.