Hond en belasting

Als nederig inwoner van Wijdemeren kreeg ik, net als velen van u, vorige week de jaarlijkse gemeentelijke aanslag in de bus. Op zich niets mis mee, de gemeente verleent diensten in het belang van ons allemaal en dat moet wel bekostigd worden. Dat Wijdemeren een van de duurste gemeentes uit de regio is, daarover wellicht later nog eens, maar nu wil ik het hebben over een specifieke post op die aanslag… namelijk de hondenbelasting.

Ik heb me daar al jaren druk om gemaakt. Boze tongen beweren vanaf het moment dat wij als gezin zelf een hond kregen, maar nee, al vele jaren vóór die tijd vond ik het al een onheus archaïsch gedrocht. En dat is het ook… een belasting uit de oude doos, al minstens 150 jaar oud. In het leven geroepen om het armere deel van de bevolking (die de hond vaak als lastdier gebruikte) toch nog ergens mee te kunnen belasten. Rijwielplaatjes, ook zo’n voorbeeld, maar daar zijn we gelukkig allang van verlost.

Veel gemeentes in Nederland zien in dat hondenbelasting in de 21e eeuw een absurditeit is, meer dan een derde van de gemeentes heeft het al afgeschaft en er volgen er steeds meer. Bij elke discussie die ik hierover in de raad aanzwengelde kreeg ik geen enkel valide argument om hondenbelasting in stand te houden anders dan: “we kunnen het geld niet missen op de jaarlijkse begroting.” Geen énkel ander argument dan dat… ja, je hoort soms iets over hondendrollen. Terecht dat er gesteld wordt dat eigenaren dat gewoon MOETEN opruimen, geen discussie, maar het heeft niets van doen met de hondenbelasting.

Maar als geld het enige argument is, dan heb ik er nog wel eentje voor dit college; wat denk u van priembelasting. Priembelasting ? Ja, PRIEMBELASTING !!  Iedereen die een huisnummer heeft dat een priemgetal (een getal, groter dan 1, dat alleen deelbaar is door 1 en zichzelf, dus 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17 enzovoorts) is, betaalt gewoon 8 tientjes extra gemeentelijke belasting per jaar. “Maar dat slaat toch helemaal nergens op ?” hoor ik u zeggen. Inderdaad, dat slaat helemaal nergens op, maar het brengt wel lekker geld in het laatje, net zoals de hondenbelasting. En het frappante is, na een jaar kunnen we ook dát geld niet missen op de gemeentelijke begroting… zo gaat dat nu eenmaal.

Een hond brengt bewezen veel positiefs in een mensenleven, om een paar aspecten te noemen:

    • sociale cohesie en minder eenzaamheid
    • veiligheid (inbraakpreventie)
    • lichamelijke en geestelijke gezondheid
    • verantwoordelijkheid bij jonge kinderen

Dat wil je als lokale overheid toch juist stimuleren, dan ga je dat toch niet belasten ! Ik ben benieuwd welke partij die absurditeit doorbreekt en ervoor zorgt dat Wijdemeren deze ouderwetse gewoonte van zich afschudt. Wachten totdat je de laatste gemeente bent die dit afschaft is zó passé.

2 gedachten op “Hond en belasting”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.