Ik pas even..

Medeauteur Robby Israel schreef een stuk over de situatie waarin de wereld en ons land onvoorbereid is terechtgekomen. Experts over de hele wereld voorspelden dat er ooit weer een pandemie over de wereld zou gaan razen. Maar niemand wist wanneer.
Eind vorig jaar kwamen de eerste berichten uit Wuhan, China. Een maand of twee geleden werd Noord Italië aangestoken. Net op het moment dat Zuid Nederland zich opmaakte voor de wintersport. Teruggekeerd van een welverdiende vakantie vierde Brabant carnaval. Met geïnfecteerde carnavalvierders. Dat bleek een dodelijke cocktail die er voor zorgde dat Brabant het epicentrum werd van het coronavirus in Nederland.

Intussen werd het menens. De coronagolf  rolt van Zuid naar Noord. Uit de ziekenhuizen in Brabant komen afschrikwekkende beelden van overbelaste afdelingen en IC’s. Maar ook heroïsche beelden van artsen en verplegenden die dag en nacht voor het leven van hun patiënten vechten.

De inleiding van het stuk van collega Israel suggereert een beetje dat die oude mannen van Rading Nul altijd klaar staan met hun mening, maar nu? Nu schrijven ze niets over deze crisis. Deze ramp die de wereld overkomt. Zij zwijgen.

Daar heeft hij gelijk in. Maar welke “mening” kan of moet je hebben over de ontwrichting die de wereld treft? Ik lees veel van en over virologen, over geleerden die weten hoe virussen zich verspreiden. In de voortreffelijke VPRO uitzending van Tegenlicht van afgelopen zondag hoorde ik dat de mensheid wel miljarden uitgaf aan nucleaire afschrikking, maar niets besteedde aan voorbereiding  op de pandemie van het virus die al vanaf 2005 voorspeld werd.

Een stukje schrijven over de mening die ik zou hebben over wat er nu gebeurt en hoe Nederland daarop reageert? Ik weet het niet! De experts spreken elkaar tegen. Het RIVM  fluistert Mark Rutte in dat Nederland streeft naar groepsimmuniteit, terwijl de andere expert in zijn andere oor fluistert: “goed idee, maar dat kost wel 80.000 doden”. Waarop hij dat statement maar weer snel inslikt. Moet ik het RIVM vertrouwen, of Ab Osterhaus? Lock down of niet? (Waar een medisch sociaal filosoof dan ook weer een mening over blijkt te hebben.)

Waarom zegt het RIVM dat er geen testcapaciteit is, terwijl ze in Groningen een ander merk testapparaten hebben en wél kunnen testen. Vanavond begreep ik dat ze, bij wijze van spreken Apple’s hebben, terwijl de rest van Nederland op Windows 95 zit. Waarom moet ik dat van Nieuwsuur horen en niet van meneer van Dissel van dat RIVM die zegt dat er niet getest kan worden?
Wie kan ik vertrouwen?

Ga er maar aan staan om dan een mening te hebben over wat er nu gebeurt. Terwijl Martin van Rijn (PvdA) toetreedt tot het kabinet, Chinese en Cubaanse artsen worden ingevlogen in Italië en Trump een journalist, die een simpele vraag stelde over corona in de VS, uitscheldt en alle hoeken van de kamer laat zien.

We gaan turbulente tijden tegemoet. In de wereld, in Europa, in Nederland en dus in Wijdemeren. Maar een mening daarover? Wie heeft welke belangen? Wie heeft er gelijk?

Het is me even te groot, dus ik pas even.
Ik pas even op mezelf en wie mij lief zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.