Inbrekerswerktuigen

We hebben in Wijdemeren minstens drie bekende inbrekers. Althans bekend bij de gemeente. Hoe ik dat weet? Uit de wekelijkse collegebesluiten, soms intrigerende lectuur.

Een van de collegebesluiten van 9 juli dit jaar was:

Aan betrokkene 1, 2 en 3 een last onder dwangsom op te leggen van € 2.500,00 per elke geconstateerde overtreding van artikel 2:44 (vervoer van inbrekerswerktuigen) van de APV, met een maximumbedrag van € 10.000,00 waarboven geen dwangsom meer wordt verbeurd.

Het college van B&W. Op de voorgrond de griffier.

Dwangsommen kunnen worden opgelegd bijvoorbeeld bij overtredingen van het bestemmingsplan (iemand heeft illegaal een schuurtje gebouwd), van de drank- en horecaverordening (een café tapt bier voor minderjarigen), of als je na een waarschuwing je overhangend groen niet verwijdert. Maar nu hebben een paar inwoners van Wijdemeren dus een ‘last onder dwangsom’ opgelegd gekregen voor een minder onschuldig soort overtreding.

Preventief
De maatregel is bedoeld om inbrekers af te schrikken en is een recidiveregeling, hetgeen inhoudt dat betrokkenen al eerder betrapt zijn op het vervoer van inbrekerswerktuigen. De normale boete daarvoor is €140, net hoog genoeg om de dader op te laten nemen in het Justitieel Documentatie Systeem. Je hebt dan dus een strafblad, via een strafrechtelijke procedure. Maar dat is achteraf. Door bestuursrechtelijk te handhaven kan de gemeente nu ook preventief iets doen tegen inbraken. De maatregel wordt in meerdere gemeenten toegepast.

Koevoet
Artikel 2:44 van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) zegt dat het verbod om inbrekerswerktuigen te vervoeren niet van toepassing is als de werktuigen niet zijn gebruikt of niet zijn bestemd voor inbraak. Dat betekent volgens mij dat ik een koevoet in mijn auto mag hebben liggen. Waarom ik dat zou willen? Nou ja, je weet maar nooit. Stel er komt een zombie-apocalypse en je moet ergens in een afgesloten schuur bescherming zoeken. Of zo. Dan is een koevoet wel handig. Sinds ik 50 jaar geleden Night of the Living Dead gezien heb, houd ik met alle eventualiteiten rekening. Maar ik heb het idee dat als ik word aangehouden, en ik heb naast die koevoet ook nog rubber handschoenen, een slijptol en een bivakmuts in de auto liggen, dat ik niet ver kom met het verhaal over m’n zombofobie.

(Foto Douwe van Essen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.