Inflatiecorrectie

In het bestuursakkoord van Wijdemeren staat dat de lasten voor burgers en bedrijven de komende vier jaar met niet meer dan de inflatie verhoogd worden. In 2019 was de inflatiecorrectie 2,4%; volgend jaar wordt dat 2,0%. Inflatiecorrectie houdt in dat de lasten voor burgers omhooggaan. Stijgen dan ook de uitkeringen aan burgers met dat percentage?

Dat was een van de ‘technische vragen’ van De Lokale Partij bij de behandeling van de Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning 2020 in de commissie MSZ van 3 december. Uit het antwoord bleek dat dit niet het geval was; de nominale bedragen worden niet automatisch voor inflatie gecorrigeerd. “Dat is niet anders dan andere jaren.”

Ik wil ervoor pleiten die inflatiecorrectie ook toe te passen op uitkeringen zoals het pgb (persoonsgebonden budget) of de tegemoetkoming ter ondersteuning van de zelfredzaamheid en de participatie. Burgers moeten steeds meer betalen. Hun lasten gaan sluipend omhoog. De afvalstoffenheffing bijvoorbeeld neemt volgend jaar met 5,2% toe. In een paar jaar tijd tikken al die verhogingen aardig aan. Dan is het niet meer dan fair dat ook de uitkeringen omhooggaan. Die zijn immers bedoeld voor mensen die elke cent moeten omdraaien en die met moeite het eind van de maand halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.