Inspraak is gevaarlijk

Vol lof was ik over  de tot stand koming van het plan voor het opknappen van de Kortenhoefsedijk.. Een mooi plan, samen met burgers bedacht onder deskundige leiding.

Ik voorspelde dat de behandeling in de gemeenteraad een fluitje van een cent zou zijn, gelet op de grote maatschappelijke ondersteuning. Maar nee hoor! Er moest zelfs een schorsing aan gewijd worden, want een aantal partijen (o.a. die waar ik zelf al 50 jaar lid van ben)  vond het plan te duur.

Nou is te duur een vreemde uitdrukking. Te duur wil zeggen dat de prijs-kwaliteit verhouding niet in orde is. Je krijgt niet voldoende waar je voor betaalt. Hoogstens kun je zeggen dat de aangeboden variant te  duur is, omdat er goedkopere -asfalt in dit geval- varianten zijn.

De heringerichte Kotenhoefsedijk met klinker en brede suggestiestroken van geluidswerend asfalt zoals gewenst door de klankbordgroep.

Een plan afkeuren waar met burgers aan is gewerkt en dat goed in elkaar zit kun je als gemeenteraad eigenlijk niet maken. Het is geen uitnodiging voor burgers om in het vervolg nog eens aan een uitnodiging van de gemeente gevolg geven.

Misschien is het daarom wel goed om te schetsen hoe zulk een proces goed kan aflopen .Daarbij moet je een aantal uitgangspunten vaststellen.

  1. We leven in een vertegenwoordigende democratie en dat betekent dat de gekozen volksvertegenwoordigers het laatste woord hebben. De beslissing ligt bij de gemeenteraad, die over het budget recht beschikt.
  2. Als de gemeente inspraak verleent, wat op zich een goede zaak is, dan moet de gemeenteraad kaders vaststellen, waar de door de bevolking aangedragen oplossing aan moet voldoen. Dit is een subtiel spel, want de randvoorwaarden moeten niet zo strak zijn dat de inbreng van burgers bij voorbaat niks voorstelt.
  3. Het is een voorwaarde dat het inspraakproces deskundig begeleid wordt, zodat er realistische plannen worden gemaakt (zoals bij de Kortenhoefsedijk.)
  4. Veelal hoor je de kreet dat de plannen van de overheid “sober en doelmatig” moeten zijn. Waarom eigenlijk? In het private domein mag alles veel kosten, daar geven we graag geld uit, maar het publieke domein moet sober en doelmatig zijn.

Ik vind dat we daarmee moeten ophouden. Het publieke domein, wat dus van ons allemaal is moet  “Mooi en Duurzaam “ zijn. Niet zeuren over belastingcenten, maar onze prachtige omgeving moet mooi blijven en toekomstbestendig zijn.

Dat zouden voor mij in ieder geval kaders zijn die ik bij een volgend inspraakproces zou meegeven.

Wim Kozijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.