Invalpolitica in Spagaat

Hé! Daar is ze weer. Terug van weggeweest. Nelleke Schenkkan. Nu als voorzitter van Hart voor Hilversum. Wie had dat gedacht? Ooit de redder van de Ankeveense partij Algemeen Belang, die nu vanuit Bussum het zieltogende HvH uit het Hilversumse politieke drijfzand probeert te trekken.

Nelleke Schenkkan heeft een track record als het gaat om het reanimeren van partijen die op sterven na dood zijn. In november 1998 bezocht zij de vergadering van Algemeen Belang, de lokale Ankeveense partij. Op die vergadering kondigde fractievoorzitter en enig raadslid van AB, Wim Reijmerink, aan dat hij de partij wilde opheffen in verband met de komende herindeling.  Hij verwachtte dat de stemmen uit Ankeveen onvoldoende zouden zijn om AB in de raad van Wijdemeren te tillen.

Nelleke Schenkkan Foto: Douwe van Essen

Nelleke Schenkkan sprong in de bres en blies AB nieuw leven in. Met vallen en opstaan ontpopte Nelleke zich tot het boegbeeld van Ankeveen. De dreigende opheffing van buslijn 122, waarmee Ankeveen afgesloten zou worden van openbaar vervoer, was de eerste grote kwestie die zij op de agenda zette.

Overstap van AB naar GL

Naarmate de fusie naderde werd duidelijk dat er in Wijdemeren toch geen plaats was voor een Ankeveense partij. Het partijbestuur gaf Nelleke de vrije hand in het kiezen van een nieuw politiek onderkomen in de campagne voor de fusieverkiezingen in november 2001. En zo werd Nelleke lijsttrekker van GroenLinks, want dat bestond nog niet in de drie dorpen die samen Wijdemeren gingen vormen. Samen met Paul Rosenmöller bezocht zij tijdens de campagne de ernstig vervuilde plekken, waaronder de belt Groenewoud. Daarbij wekte zij de indruk dat zij een “ontdekking” had gedaan die op de agenda moest. (Daar had zij gelijk in, alleen, er werd al vanaf de jaren zeventig over de vervuiling gesproken, dus nieuw was het niet.)

Nelleke Buurtbus

Het volgende project van Nelleke was de buurtbus die Ankeveen met de buitenwereld moest gaan verbinden. Op 4 januari 2003 was het zover de bus werd feestelijk in gebruik genomen. Enkele leden van het college meldden zich aan als chauffeur. De buurtbus hield het vol tot 1 januari 2006, toen de vereniging zich ophief.

Na de verkiezingen van 2006 trad Nelleke Schenkkan toe tot het college, waar zij met o.a. de portefeuille sociale zaken de volle vier jaar uit zat. Na de verkiezingen van 2010 keerde zij niet terug in de lokale politiek.

Spagaat

Dat deed niemand Nelleke na!!!

Heel lang niets van haar gehoord. Maar sinds een paar dagen staat ze weer volop in de schijnwerpers. Als voorzitter van Hart voor Hilversum. Die partij is tot op het bot verscheurd. Als wij het goed begrijpen is de fractie boos dat lijsttrekker Karin Walters het coalitieakkoord ondertekende  met Gooistad als einddoel. En wellicht nog erger, aldus de fractie, samenwerking in het college met het verfoeide D66 aan ging.

Fractie en leden zijn zo boos dat zij de partij de rug toekeren, zo was vandaag nog in de krant te lezen. In die slangenkuil gaat Nelleke Schenkkan vanuit Bussum proberen vrede te stichten. Het is de tweede keer dat zij een partij op apegapen uit de goot haalt en nieuw leven inblaast. En zij is vertrouwd met de spagaat, ook dat bewees zij al jaren geleden. Wij wensen haar daar veel succes bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.