Kabinet laat Jeugdzorg stikken

Nadat het vorige kabinet van PvdA en VVD vrolijk bezuinigde door het sociaal domein over de heg van de gemeenten te gooien, maar het benodigde geld in eigen zak hield  werd het daar armoe. Het was geen bezuiniging riep het kabinet toen nog. Dat geld hebben gemeenten niet nodig want zij kunnen al die dingen beter en goedkoper.

Inmiddels weten we wel beter. Wat een drogredenering! En ongehoord dat de PvdA daar aan meewerkte. Terecht gooide Wopke Hoekstra (CDA) dat gisteren voor de voeten van Liliane Ploumen (PvdA). Dat hadden ze nooit zo moeten doen. Maar we zullen het zien.

Wel Jeugdzorg geen Geld

Het grootste knelpunt op dit moment is bij alle gemeenten de Jeugdzorg. Een gemeente is wettelijk verplicht om jeugdzorg te leveren als dat nodig is. En daar wringt de schoen al jaren omdat het benodigde geld in de zakken van het huidige kabinet is achtergehouden. Gemeenten doen wat ze wettelijk moeten doen, maar kunnen de begroting niet rond krijgen door dat onverantwoordelijke gedrag van het Rijk. Om de begroting toch rond te krijgen zijn er al gemeenten die de Onroerend Goed Belasting in arren moede maar verhoogd hebben om dat gat in bekostiging van de jeugdzorg te dichten.

Oostindisch Doof

De ruzie tussen gemeenten en rijk over de bekostiging van de Jeugdzorg is niet van vandaag of gisteren, nee die duurt al zolang dit kabinet er zit. Individuele gemeenten luidden al eerder de alarmklok. Zonder resultaat. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) deed ook al vele malen een beroep op de verantwoordelijke staatssecretaris Paul Blokhuis om met geld over de brug te komen. Zonder resultaat.

OZB voor Jeugdzorg

Het begint nu echt heel erg vervelend te worden. De gemeenten hebben geen machtsmiddelen om het kabinet te bewegen om de kosten van de Jeugdzorg te vergoeden. De ruzie is hoog opgelopen tussen VNG en Kabinet. Het enige wat gemeenten kunnen doen is om het geld lokaal op te halen bij de enige eigen inkomstenbron die ze hebben, de OZB. Maar ze zijn nog met een allerlaatste poging bezig. Arbitrage tussen de VNG en het Rijk. In Binnenlands Bestuur zegt Prof. Maarten Allers daarover het volgende:

"‘Ik had het niet zien aankomen’, zegt Maarten Allers, hoogleraar economie van decentrale overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Ik dacht dat iedereen het er nou wel over eens was dat het zo niet langer gaat.’ Volgens Allers hebben gemeenten behalve arbitrage geen mogelijkheden. ‘Ze kunnen niets doen. Financiële verhoudingen zijn machtsverhoudingen en het rijk bepaalt gewoon. Het is goed dat die arbitrage wordt getest, als dat niet werkt kunnen ze dat middel ook afvoeren.'"

Het kabinet beloofde eerder om op 11 maart, afgelopen donderdag, met een voorstel te komen om de enorme financiële problemen in de Jeugdzorg bij gemeenten op te lossen. Daar werd in alle gemeenten en de VNG met smart op gewacht.

Domper

De domper kwam afgelopen vrijdag. Staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) werd er door de ministerraad op uit gestuurd om de VNG en gemeenten te laten weten dat de belofte gebroken werd en er geen geld voor Jeugdzorg zou komen. Vandaag stond in Binnenlands Bestuur waarom Blokhuis met die ondankbare taak het veld in werd gestuurd. De smoes was dat het kabinet demissionair is en daarom geen grote besluiten kan nemen. (Dat dat onzin is blijkt wel uit alle andere grote besluiten die wel genomen kunnen worden.)

Njet!

De aap kwam vandaag uit de mouw. Het was Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) die  al op 5 maart besloot om de beloofde toezegging aan de gemeenten voor Jeugdzorg in het kabinet te blokkeren, aldus dit artikel in Binnenlands Bestuur van vandaag.

Minister Hoekstra van Financiën (CDA) heeft in de ministerraad van 5 maart nee gezegd tegen extra jeugdgeld voor gemeenten. Hij blokkeerde daarmee de eerder gedane belofte van het kabinet aan gemeenten, om op 11 maart een aanbod te doen om de financiële nood te lenigen.

De CDA minister is lekker bezig met zijn voorstellen om de duur van de WW te halveren, verpleeghuisbewoners te laten betalen voor de kost en inwoning en nu deze belofte aan de gemeenten domweg te blokkeren. Dat is prima, maar in gedachten zie ik het lijsttrekkersdebat tussen Ploumen en Hoekstra in 2025 al voor me. Ploumen die Hoekstra gaat verwijten dat hij zulke asociale maatregelen nam, waar hij dan inmiddels spijt over betuigt. Want zo werken die dingen in de politiek.

En dat,  uitgerekend over Jeugdzorg. Dat maakt dit zo treurig.
En Mark en Sigrid….? Die zaten er toch ook bij op 5 maart daar in de Trêveszaal….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.