Kerklaan. Kan dat nog?

Bij deze vraag ik u steun voor een noodzakelijke ingreep die absoluut moet gebeuren willen we onze ruggen rechthouden.

Alom in het land is men bezig straatnamen te wijzigen of te blokkeren die zijn gebruikt of dreigen gebruikt te worden van landgenoten die eens werden bewierookt, maar nu worden verguisd omdat ze massamoordenaars of zoiets bleken te zijn. Burgemeesters die iets in de Zuid-Afrikaanse apartheid zagen kunnen hun straat of steeg wel vergeten.

Mijn bezwaar richt zich tegen de Kerklaan omdat, als je oprecht naar de geschiedenis kijkt, de Kerk vaak een uiterst dubieuze rol heeft gespeeld Armoede in vorige eeuwen beschouwden ze als een gesel van God. Splitsingen in de Hervormde Kerk hebben bij velen doodsangst veroorzaakt, omdat ze vreesden in de verkeerde splitsing terecht te zijn gekomen. De rol van Zijne Heiligheid de Paus in de Tweede Wereldoorlog is zeer omstreden, om het zacht te zeggen. Maar ook een Grote Oorlog eerder, heeft de kerk zich, ik aarzel niet het aan de orde te stellen, misdragen of bleef, zoals altijd afwachten en aan de zijlijn staan.  En zo kan ik nog wel even doorgaan.  

Godsdiensttwisten, de Nederlandse historie staat er bol van. De gelovige Geuzen hingen monniken op, de Roomse inquisitie bouwde zijn schavotten, afijn dit alles lijken me argumenten genoeg.

Het zal duidelijk zijn dat we de naam Kerklaan niet langer kunnen handhaven. Een alternatief? Dat is er zeker,  Er is een beroemd boek, dat op eenvoudige doch treffende wijze aantoont, dat het samengaan van de menselijke verschillen kan leiden tot harmonie zonder weerga. Daar vinden we dan ook de nieuwe naam voor de Kerklaan in Kortenhoef.

Voortaan zal hij wat mij betreft de Sjors en Sjmmie Boulevard heten.

Putter

Eén gedachte op “Kerklaan. Kan dat nog?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.