Krakkemikkig

Het is een beetje raar dat je als gemeente een kwart miljoen uit de reserves haalt voor een financiële applicatie op basis van een voorstel waarvan de verantwoordelijke wethouder zelf toegeeft dat het krakkemikkig is. Maar Hilversum gaat per 1 januari 2019 een ‘gastheerschap financiën’ aan met Wijdemeren, en we moeten in hun systeem passen. Hilversum bepaalt, Wijdemeren betaalt.

Er zijn nog meer vreemde dingen bij dit voorstel. In een notitie van 20 februari 2018 over knelpunten in de bedrijfsvoering werden de aanschafkosten van een nieuwe financiële applicatie nog geschat op €59.000. Nu, een half jaar later, blijkt die app met alles er op en er aan echter €243.000 extra te kosten. Waar dat bedrag precies uit bestaat, is niet duidelijk; alleen de raad heeft vertrouwelijk inzage gekregen.

Alarmerend is ook de zin in het raadsvoorstel: ‘Op dit moment zijn al onvermijdelijke uitgaven gedaan om de deadline te kunnen halen waarop de nieuwe financiële applicatie operationeel moet zijn.’ In het raadsvoorstel had ook kunnen staan: ‘Beste raad, u staat voor het blok. U moet wel uw goedkeuring geven, want we zijn er al mee begonnen.’

Wethouder Jan Klink (VVD)

Anderhalf jaar geleden werd wethouder Theo Reijn fel aangevallen omdat hij met een bedrag van €30.000 vooruitgelopen was op de goedkeuring van de raad. Hier gebeurde iets vergelijkbaars, maar wethouder Jan Klink ervoer niets dan begrip voor het raadsvoorstel. Behalve van Olivier Goetheer (DLP) die zich wèl kritisch opstelde. DLP stemde ook als enige tegen vanwege de zwakke onderbouwing; de anderen vonden het allemaal wel goed zo, met wat gesputter van Stan Poels (PvdA/GL). Wel plezierig voor een college, zo’n makke en volgzame raad.

Het punt is natuurlijk dat de raad niet veel anders kon. Men begreep best wel dat een goed financieel systeem essentieel is. Maar het blijft wringen: een krakkemikkig voorstel voor een kwart miljoen uit de algemene reserves, omdat wij ons moeten voegen naar het systeem van Hilversum, de ‘financiële gastheer’. De wethouder kan niet veel anders dan dat acccepteren, en datzelfde geldt voor de raad. Daarmee draagt de gemeenteraad van Wijdemeren een deel van zijn besluitvorming nu al over aan Hilversum. Nou ja, waarom ook niet. We worden binnenkort toch samengevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.