Kwakelpaal

Een inwoner van Kortenhoef laat weten dat een paal, halverwege de Kwakel een eenvoudige oplossing zou zijn om de veiligheid van fietsers en voetgangers op deze fraaie landelijke weg te verzekeren.

Immers: zo’n paal verhindert doorgaand autoverkeer en maakt een einde aan incidenten, die in de toekomst wel eens minder goed zouden kunnen aflopen.

Al jarenlang pleit ik voor het afsluiten van dit smalle weggetje voor autos maar om volstrekt onduidelijke redenen zijn er in het politieke circuit nog steeds ( ?) mensen tegenstander van deze ingreep, bang voor verlies van aanhang, die zweert bij de heilige koe, of misschien wel uit eigenbelang.

Onlangs is de Kwakel zogenaamd heringericht, de breedte is weliswaar hetzelfde gebleven, maar er staan nu allerlei figuren en prenten op het wegdek getekend benevens een verzoek om 30 km te rijden. Een verzoek, meer is het niet, want handhaven is er niet bij en niemand houdt zich aan deze smeekbede, integendeel, de snelheid van de gemiddelde automobilist ligt eerder bij de 50 of even er boven.

Strijden voor het verbieden van auto’s is zwaar, zo weet ik uit ervaring. Een zelfde discussie deed zich destijds voor bij het Ankeveense pad in ’s-Graveland tussen de Klapbrug en de Oude Meentweg. Het heeft jaren geduurd voor daar de auto verdween na heftige weerstand in kringen rondom de gemeenteraad.

Voor ieder weldenkend mens moet toch duidelijk zijn; auto’s behoren niet op de Kwakel te rijden. Het is een zeer geschikte weg voor wandelaars en fietsers die nu om de haverklap voor hun leven moeten vrezen en bij naderend onheil alleen maar in de aanliggende sloot kunnen springen.

Dringend advies: haal de auto”s weg van de Kwakel. Verwijder die geschilderde onzin van het wegdek. Dan ontstaat er een prachtig en veilig pad voor mens en dier. Als het mogelijk is de Amsterdamse grachtengordel autoluw te maken dan moet dit toch een klein kunstje zijn.

Putter