Mijn (arme) dorp (2)

Het was Carole Denninger, die het nog wist: een bijzonder schilderij van Bernard van Beek, een zeer waardevol werk, geschonken door zijn dochter met feestelijk vertoon, hing, zoals het behoort op een prominente plaats in het gemeentehuis zodat iedere bezoeker er kennis van kon nemen.

Dat gold overigens ook voor “het dorp”van Flip Hamers. En ook over de plek van Dirk Smorenberg konden we tevreden zijn, het fraaie ijsgezicht hing in de raadzaal.

Verbannen

Ineens allemaal weg, verbannen naar… ja waarheen eigenlijk en wie dat verzonnen? De genoemde schilderijen zijn eigendom van een stichting en die stichting heeft een stichtingsbestuur en dat bestuur (mag je aannemen) maakmede uit waar in het huis van de gemeente zijn bezittingen komen te hangen. Of niet?

Of gaat zo maar iemand van de ambtelijke staf er op eigen goeddunken even langs, sommige kunstwerken bevallen hem niet, hij weet wel wat beters en heeft de sleutel van de kelder al in zijn handen.

Herinnering

Wonderlijk genoeg heeft nog niemand van de autoriteiten gereageerd. Niet het bestuur van de stichting ( bestaat die nog?), noch leden van het dorpsbestuur, het kan blijkbaar niemand ene moer schelen als er maar wat hangt, mooi of niet, zonder of met enige herinnering, het maakt niet uit, voor hetzelfde geld lijmen  we er een behangetje tegenaan.

Misschien dat iemand eens de moeite zou willen nemen zijn zomerslaap te onderbreken om opening van zaken te geven En voor de rest raad ik iedereen aan, in het archief van de Wijdemeerse Webkrant dat moment van de overdracht van het schilderij van Bernard van Beek nog eens terug te halen.

Putter

3 gedachten op “Mijn (arme) dorp (2)”

 1. Beste lezers van Rading Nul, het bestuur van de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland heeft goed nieuws voor de liefhebbers van ‘Mijn Dorp’ van Flip Hamers en het ijsgezicht van Dirk Smorenberg. Beide schilderijen hangen weer in openbare ruimten in het gemeentehuis aan Rading Een.
  Mijn Dorp heeft een plaats in de raadszaal gekregen, naast de dit jaar door de Stichting aangekochte moderne werken van de lokale kunstenaars Ingrid Jansen en Nico van der Wolk. Zie hiervoor de homepage van de website van de stichting: http://www.kunstwijdemeren.nl
  Het ijsgezicht van Dirk Smorenberg hangt (weer) achter de receptie van het gemeentehuis.
  Als de afronding van onze laatste tentoonstelling in de Oude School achter de rug is, zal een groot deel van de schilderijen welke momenteel in het depot zijn opgeslagen weer een plaats op de wanden van het gemeentehuis krijgen.

  Henri Spijkerman, voorzitter Stichting Kunstbezit ’s-Graveland

  1. Daar is DorpsBelangen heel erg blij mee, we misten de prachtige uitstraling van o.a. Mijn Dorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.