Wie zoekt op de Wijdemeerse Webkrant naar het woordje “Najade” vindt daarover 53 berichten in de periode van 19 maart 2004 tot en met 7 mei 2015 die merendeels gaan over het bouwproject van de (recreatie)woningen aan de Oud Loosdrechtsedijk.
In het eerste bericht uit 2004 zegt wethouder Wim Neef dat de bouwvergunning voor recreatiewoningen bij Najade, die toen door de Raad van State verworpen werd, “een erfenis is van de gemeente Loosdrecht” was. Ofwel van voor de herindeling op 1 januari 2002. Wanneer die bouwvergunning werd afgegeven door de gemeente Loosdrecht is niet zo snel te achterhalen. Hoe dan ook, de kwestie speelt dus al minimaal 18,5 jaar! Intussen staan de betonskeletten, in 2004, dan al enige tijd langs de Oud Loosdrechtsedijk te wachten op wat komen gaat.
Schimmig spel
In een uitgebreid artikel in het (toen nog) avondblad Gooi en Eemlander schrijft Kim Verbon op 6 april 2004 over de kwestie Najade. De Wijdemeerse Webkrant vat het artikel samen:
Vrede getekend
Jaren van juridisch getouwtrek volgen, tot wethouder Gerard Abrahamse (VVD) op 19 april 2011 laat weten dat de gemeente de zaak bij de Raad van State stopt en ontwikkelaar Elvestia toestemming geeft om de betonskeletten aan de Dijk af te bouwen tot recreatiewoningen. Stap 1 is door de ontwikkelaar gezet. Nu op naar stap 2, het omzetten naar een woonbestemming, waardoor de waarde stijgt.
Het laatste van de 53 artikelen op de WWK is de aankondiging van een bridge toernooi bij Najade. Wel is het op één na laatste artikel van 7 mei 2025 interessant in het licht van de discussie in de laatste (virtuele) raadsvergadering. De vraag was of er wel of niet beleid moest worden ontwikkeld over recreatiewoningen, zoals Jan Verbruggen (CDA) en Sieta Vermeulen (VVD) vorige week aangaven.
DorpsBelangen stelt vragen
In zijn stuk van gisteren schrijft Cor Koster dat wethouder Jan-Jaap de Kloet (DorpsBelangen) ontdekte dat er al beleid was vastgesteld en dat de discussie in de laatste raad dus overbodig was. Dus nam ik even een duik in het onvolprezen archief van de Wijdemeerse Webkrant. Daar vond ik dit ingezonden bericht van DorpsBelangen van 7 mei 2015 waarin een groot aantal vragen wordt gesteld (impliciet ook over Najade). Bovendien vindt de partij dat het bestemmingsplan over recreatiewoningen gemoderniseerd moet worden.
Geduld is een schone zaak
Als je deze hele reeks activiteiten overziet, dan lijkt het dat de oorspronkelijke ontwikkelaar van het project waarschijnlijk al voor de herindeling in 2002 in zijn gedachten had waar hij naar toe wilde. Hij zette de betonskeletten neer en wachtte rustig af wat er zou gebeuren. Die dreigden gesloopt te moeten worden, maar dat gebeurde niet. Integendeel ze werden afgebouwd. En nu, zeker in deze tijd van woningnood, waarin gesproken wordt over het omzetten van recreatiewoningen in permanente woningen, lijkt de tijd rijp voor de laatste stap.
(foto: Douwe van Essen)
In mijn herinnering heeft de gemeente Loosdrecht nooit een bouwvergunning afgegeven voor permanent te bewonen “recreatiehuisjes”. Wél herinner ik me dat Najade in navolging van de nieuwbouw op de locatie Driesprong er zogenaamd hotelappartementen van wilde maken. Een truc die bij de Driesprong wél lukte. De hotelkamers werden voor grof geld verkocht. Registratie van de zgn. komende en gaande hotelgasten was het lachertje van de eeuw….
Dat klopt. De Driesprong werd in 2001 vernieuwbouwd tot luxe hotelappartementen. Vervolgens werden die langdurig verhuurd aan dezelfde personen die ze bewoonden. Dat gaf in Loosdrecht veel discussie omdat het dé facto permanente bewoning was, die niet was toegestaan. Zie:
http://www.wijdemeersewebkrant.nl/2001/jul01/0107-23-2.htm
Ook bij Najade was sprake van nieuwbouw van hotelappartementen, die ook recreatiewoningen werden genoemd. (Al is het al, omdat in het bestemmingsplan de term “hotelappartementen” waarschijnlijk niet bestaat.)