Navelstaren

Op 19 september jl sprak de gemeenteraad uitvoerig over “Het nieuwe Vergaderen.” Ik heb weer veel geleerd.

 

Zelden worden onderwerpen uitvoeriger besproken dan als het over jezelf gaat. De gemeenteraad deed ruim drie kwartier aan navelstaren. Een werkgroep had er veel tijd ingestoken om dit experiment degelijk voor te bereiden. Veel hulde werd haar deel.

De wereld bewegende ontdekking werd besproken of er staand (i.p.v. zittend) vergaderd ging worden. De meest effectieve vergaderingen die ik in zakelijke context ooit mocht meemaken was inderdaad het staand vergaderen en dat ook nog op de maandag ochtend. Bijeenkomsten die anders ruim twee uur in beslag namen werden nu binnen 20 minuten afgehandeld. Maar dat bedoelde men natuurlijk niet. Het ging om staand spreken ten bate van de vermeende “levendigheid” terwijl staand vergaderen echt de efficiëntie ten goed zou komen.

Maar de belangrijkste les was dat wetsovertredingen geoorloofd zijn ….. mits ze niet te lang duren. Ik zal dit ten berde brengen bij mijn volgende snelheidsboete. Ja, ik reeds 20 km/h te hard op de snelweg maar het was maar eventjes. Slechts 10 minuten, niet meer dan een paar kilometer en vervolgens hield ik me weer aan de wet. Een zeer bedenkelijk en redelijk kansloos standpunt, lijkt mij.

Hulde, derhalve, aan de raadsleden Zandbergen en Goedheer. Zij stemden als enigen tegen.

Gerelateerde afbeelding

Helaas klopt het bovenstaande niet. In goede D66 traditie (irritante wetten worden terzijde geschoven: referendum, orgaandonatie, euthanasie van kinderen en wilsonbekwamen) heeft Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het voorschrift in de Gemeentewet geschrapt dat een voorzitter van een raadscommissie raadslid moet zijn. De burgemeester, die toezegde de externe commissie voorzitter tegenover BZK te verdedigen, hoeft zich dus geen zorgen te maken.

4 gedachten op “Navelstaren”

 1. Een Minister die delen uit de gemeentewet schrapt? Volgens mij gaat de Tweede Kamer daarover. En is het niet doorgegaan.

  1. Dank voor uw reactie.
   U heeft uiteraard gelijk, de Kamers besluiten over wetten, in het algemeen op ministerieel initiatief. Mevrouw O heeft in 2018 een wijzigingsvoorstel van de gemeentewet ingediend met de door mij gestelde strekking. Ik zal controleren of dit wetsvoorstel is aangenomen.

  2. Martin (zijn volle naam ken ik niet) heeft gelijk. Gemeentewet artikel 82 lid 4 : “Een lid van de raad is voorzitter van een raadscommissie.”
   Onze burgemeester tolereert derhalve overtreden van de wet.
   Robby Israel

 2. Ik luisterde vanmiddag de commissievergadering van 11 september af en zojuist de complete raadsvergadering over het “Nieuwe Vergaderen”. Ook in de raadsvergadering was de irritatie van Dik van Enk (CDA) over de bijdrage van Gert Zagt (DLP) zeer beluisterbaar. Sterker nog hij zei op zeker moment zelf dat hij zo kwaad werd dat hij maar niets meer zei. Voor burgemeester Freek Ossel was dat aanleiding om op te merken dat het nieuwe vergaderen (zakelijk debatteren) met een dergelijke attitude niet zal gaan werken. Hij sloeg de spijker op de kop. Wat je ook bedenkt, als de onderlinge verhoudingen niet goed zijn, is het een illusie dat partijen naar elkaar gaan luisteren, argumenten wegen en zich laten overtuigen in een BOB model.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.