Nep Nieuws

De discussie gaat de hele wereld over. Nep nieuws is een wapen geworden omdat het vaak moeilijk is om waarheid en leugen van elkaar te scheiden.

Nep nieuws van een (zo op het oog) onschadelijke soort, vond ik in de Gooi – en Eemlander, maar niettemin: nep nieuws in zijn zuiverste vorm. Een dat hoort niet.

Bouwplan Nederhorst Noord

Eerste bericht: de gemeente Wijdemeren blundert omdat ze verzuimde een groot bouwplan te melden bij de provincie, die nu het betreffende gebied , een polder in Nederhorst den Berg, tot  beschermd vogelgebied heeft benoemd, zodat woningbouw onmogelijk is. Klinkklare onzin zoals collega Martin Vuyk hier albewees ( zie Nederhorst Noord) Er is helemaal geen bouwplan of iets van dien aard, alleen een blaadje uit een schoolschrift met een schetsje, dat hier en daar circuleerde. Maar de krant blaast de zaak op met grote koppen en foto’s.

Landgoed Smirna

Tweede bericht: een fameuze onthulling. In Ankeveen ontdekt de krant een  lang vergeten landgoed Smirna genaamd, waarvan de kennis omtrent het bestaan in de loop van de geschiedenis is verdwenen. Klinkklare onzin zoals Wim Fecken, bekend ’s-Gravelandse historicus in een ingezonden stuk laat weten. Hij noemt allerlei archieven  waar je die geschiedenis eenvoudig kunt vinden, niks lang vergeten, en daarmee prikt hij een knallend gat in de opgeblazen ballon van de krant.

Nep nieuws. Waar is dat nou voor nodig? Je betrouwbaarheid komt dat niet ten goede. Maar waarom dan deze opvallende onzorgvuldigheid?

Bladvulling in een tijd dat er weinig nieuws is?

Op je krant moet je kunnen vertrouwen. Ooit was de krant een meneer. Blijkbaarheeft die zijn hoed al lang afgezet.

Putter