Nieuw College

Vandaag treedt het nieuwe college aan. Na een formatie, waarin DLP er niet in slaagde om na vier jaar harde oppositie, het vertrouwen te herwinnen van de andere partijen vonden CDA, DB, VVD en D66 elkaar.

Dat dat gebeurde leek een wonder, maar het bewees maar weer eens dat succesvol formeren berust op vertrouwen en niet op in beton gegoten verkiezingsprogramma’s. Van Gert Zagt, de duo lijsttrekker van DLP, had verwacht mogen worden dat hij het na een paar eerdere formaties anders had aangepakt. En dan niet alleen direct na de verkiezingen, maar dat  hij ook al tijdens de vorige raadsperiode gewerkt had aan het herstel van vertrouwen binnen de raad, nadat hij uit DB was gestapt. Dat deed zijn fractie niet.

Het leek zo simpel. Drie partijen die tegen een fusie met Hilversum waren. DLP, DB en D66, samen tien zetels. Kat in ’t bakkie. Toch niet.
Het wantrouwen was groter dan het vertrouwen om samen met DLP een stabiele coalitie te kunnen vormen. En dus gingen DB, CDA en VVD met elkaar in gesprek, wat later aangevuld met D66. Samen 13 zetels. Een ruime meerderheid die daardoor tegen een stootje kan als VVD of D66 tijdens de rit uit de boot vallen.  Door de stip op de horizon, de grote fusie tot Gooistad, over tien jaar te zetten hopen de vier partijen tijd te kopen.

En dat zal nog moeten blijken als GS de zwart gemaakte stukken gaat laten spreken. Bij die stukken zou zomaar een concept fusievoorstel voor Wijdemeren en Hilversum kunnen zitten, dat naar de minister is gezonden.

De tijd zal het leren.