Nimby in Loosdrecht

Gisteren zag ik een treurige tweet langskomen van Het Geweten van Wijdemeren (waarvan ik helaas nog steeds geen idee heb wie daarachter schuil gaat). Het ging over de info-avond over de tiny-houses in Loosdrecht.

Er worden plannen gemaakt om een aantal tiny houses (kleine éénpersoonshuisjes) te plaatsen  aan de Dennenlaan in Nieuw Loosdrecht. Die plannen worden gemaakt door de gemeente, samen met woningcorporatie Gooi en Omstreken. Die tiny houses moeten een klein beetje verlichting geven in de knellende woningnood van jonge starters. Maandag was er een informatieavond over de plannen. Over die informatieavond ging onderstaande tweet van Het Geweten van Wijdemeren (HGvW), kennelijk zo’n jonge starter in woningnood.

(Afbeelding uit een tweet van de gemeente waarin de informatieavond werd aangekondigd.)

De tweet van HGvW luidde als volgt:

Daar zit je dan als geïnteresseerde jonge alleengaande #starter voor #tinyhouses in #loosdrecht #wijdemeren. Bezwaar van buurt: “kunnen onze kinderen nog wel buiten spelen?” #Schokkend! Of dat starter synoniem staat voor #pedo of #seriemoordenaar. #schaamteloos #nimby #geschokt

Toen ik dat las kon ik mijn ogen niet geloven. Vanmorgen schreef Ronald Frisart in de krant over die bijeenkomst. Dat artikel ademde dezelfde NIMBY-geur (Not in my backyard), als beschreven in de tweet. Hij schreef ook over een aanwezige die sprak over “de veiligheid van spelende kinderen die in gevaar komt door de huisvesting van alleenstaanden.” En zoals wij allemaal weten 1 bron is geen bron, maar 2 bronnen die hetzelfde beschrijven, dat moet wel waar zijn. In het artikel stond ook dat iemand bezwaar maakte omdat de huren niet zo hoog zullen zijn. De persoon in kwestie zag liever hoge huren om uitsluitend hoog-opgeleide (of om met Marianne Zwagerman te spreken, theoretisch opgeleide) jongeren te trekken. Alsof die anderen geen woonruimte nodig hebben.

De gemeente maakt plannen om iets te doen voor jonge starters die woonruimte zoeken. En dat is mooi. De ouders van die nu nog spelende kinderen zullen over vijftien jaar ook blij zijn als hun kind in Wijdemeren onderdak vindt. Wat er gepland wordt is geen JOP, geen gevangenis, geen ggz-instelling, geen torenflat, geen vervuilende fabriek, geen supermarkt, nee het zijn een paar kleine huisjes voor onze eigen Wijdemeerse jongeren die woonruimte zoeken.

Dat er op zo’n informatieavond gesproken wordt over de inrichting van het terrein, parkeerplaatsen, etc. dan is dat goed. Dat moet ook.

Maar als ik dan de hierboven benoemde argumenten als reactie op die plannen lees, dan stemt mij dat niet vrolijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.