Nogmaals BSWW

“Doofpot“ riep een vriend meteen. Maar ik blijf een naïeve optimist.

Op 25 maart jl stuurde Freek Ossel, voorzitter van het bestuur van Belastingen SWW, een brief aan Freek Ossel, Burgemeester van Wijdemeren, “aangaande de stand van zaken van het onderzoek van de rijksrecherche.” Deze had het vooronderzoek afgerond en verwacht rond de zomer met een conclusie te komen.

Ter herinnering: de Belastingsamenwerking Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren was ooit in het leven geroepen om belastingheffing in de deelnemende drie gemeenten te centraliseren en efficiënter te maken – wil zeggen goedkoper. Omdat er “bij de BSWW zaken (waren) gesignaleerd” is een onafhankelijk rapport in opdracht gegeven. In het najaar van 2017 verscheen dit rapport van Prof. Dr. J. Bossert over het functioneren van de BSWW en op 12 september 2017 presenteerde hij het aan de gemeenteraad en het publiek. Hij liet doorschemeren dat het raadsvoorstel op grond waarvan de gemeenteraad destijds tot oprichten van de BSWW had besloten, afweek van het ambtelijk voorbereide raadsvoorstel. Er was een “ambtelijke” en een “bestuurlijke” versie, één gunstiger voor de oprichting van BSWW dan het ander. Ik viel zowat van mijn stoel, gaf uiting aan mijn verwondering en verzocht de voorzitter hierover nader uitleg te geven. Die zou er komen in de commissie Bestuur & Middelen op 10 oktober 2017.

Uitleg kwam er niet maar wel de mededeling dat de rijksrecherche was ingeschakeld. Er was dus het vermoeden dat mogelijkerwijs sprake was van strafrechtelijk relevant handelen. En nu dus – anderhalf jaar later – de mededeling dat het OM is overgegaan van “vooronderzoek” naar onderzoek.

Krijgt mijn boven geciteerde vriend gelijk en wordt het resultaat de doofpot, of horen wij toch nog hoe dat zit met die twee versies van het raadsvoorstel en wie ervoor verantwoordelijk is?

Op 25 maart jl zat ik toevallig op een afspraak te wachten in het gemeentehuis. Er kwamen een aantal bekenden langs, medewerkers van de gemeente, die een vriendelijk praatje kwamen maken. Een hunner was de voormalige gemeentesecretaris (en voormalige BSWW directeur) die op zijn laatste werkdag zijn sleutels had ingeleverd en het gemeentehuis door de voordeur verliet.

Robby Israel
29 maart 2019

Eén gedachte op “Nogmaals BSWW”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.