Nu ons eigen gemeentebestuur nog…

Het zat me dwars, het zit me dwars… die onverkwikkelijke affaire op het VNG-congres. Nav het artikel van  Robby Israel hierover en zijn inspreken bij de commissie B&M hoopte ik vurig op een volwassen reactie van ons gemeentebestuur. Het bleef kinderlijk stil.

Hoe was het VNG hier zelf eigenlijk mee omgegaan ? Ik vroeg het hen:

Er is nogal wat te doen geweest over de abjecte uitlatingen van Tommy Wieringa op uw congres en de schaamteloze reactie vanuit de zaal. Nergens, niet op uw website, niet in de pers heb ik mogen vernemen hoe de VNG hier zelf over denkt. Op vragen vanuit de bevolking deed ons gemeentelijk bestuur er het zwijgen toe, tekenend. Ook u, VNG ?

Met kerende post kreeg ik antwoord:

De VNG wil er geen misverstand over laten bestaan dat zij geweld tegen personen of organisaties zorgelijk en onacceptabel vindt. Dat geldt uiteraard ook voor de aanslag op het kantoor van de Telegraaf, want persvrijheid is een essentieel onderdeel in onze democratie. Jan van Zanen, voorzitter van de VNG, heeft op dinsdagavond 26 juni contact gehad met de hoofdredacteur van de Telegraaf waarin hij heeft gezegd dat hij betreurt wat er is gebeurd.

Citaat uit Telegraaf (verwerkt in een artikel van 28 juni in de krant):  Bij VNG-voorzitter Jan van Zanen, in het dagelijks leven burgemeester van Utrecht, is er geen enkel begrip voor de hilariteit onder zijn leden. Van Zanen trekt na afloop van zijn congres daarom snel het boetekleed aan. „Ik zat me te schamen. Het was misplaatst. Er werd hier gelachen en er klonk zelfs een applausje. Neem van mij aan dat iedereen die bij de VNG betrokken is dit onacceptabel gedrag vindt. De Telegraaf en welke journalist dan ook moet gewoon z’n werk kunnen doen.”

Woensdagavond 27 juni op RTL Nieuws heeft hij ook uitgebreid excuses aangeboden voor wat is gebeurd in de zaal: RTL Nieuws – 18:00 uur https://www.rtlnieuws.nl/uitzendingen/rtl-nieuws-1800-uur-1714

Ik geef het toe; de Telegraaf lees ik niet, het RTL Nieuws wil ik nog wel eens missen. Maar een volwassen reactie, waarin helder en duidelijk afstand wordt genomen van wat er in Maastricht plaatsvond, dat is het zeker van de VNG.

Nu nog die van het gemeentebestuur van Wijdemeren…

(Foto: Communicatie gemeente Wijdemeren.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.