Olivier Excelleert in de Raad

Afgelopen dinsdag was de z.g. veegcommissie. De restjes en kruimels die bleven liggen van het raadswerk van het afgelopen jaar werden opgeveegd. Daarbij  hield Olivier Goetheer een gloedvol betoog over de klimaatproblematiek en overtrof hij zich zelf.

Het gebeurt niet zo vaak dat een raadslid in een commissie een diepgaand betoog houdt over een onderwerp en dan ook nog met ingrijpende  inhoudelijke voorstellen komt die het bestuderen waard zijn. Er werd gesproken over de door het college samengestelde en voorgestelde Duurzaamheidsagenda. Dat was een aardig voorstel, maar volgens Olivier Goetheer (DLP) te vrijblijvend en zonder echt richting te geven.

Olivier Goetheer (DLP) Foto: Douwe van Essen

Olivier Goetheer had er echt werk van gemaakt. Hij hield een gedegen verhaal dat ondersteund werd met een presentatie op het grote scherm in de raadszaal. (Precies zoals DLP het een jaar geleden vroeg.) Dat is hem trouwens wel toevertrouwd. Eind juli dit jaar deed hij dat ook al toen hij voorstelde om het lokale referendum in te voeren. Ook toen had hij een prima verhaal, dat hij met humor presenteerde in de wetenschap dat hij iets voorstelde dat weinig kans van slagen had na de vorming van de huidige coalitie waarbinnen D66 en DB aan het coalitieakkoord gebonden zijn.

Wethouder Joost Boermans (D66) Foto: Douwe van Essen

Dinsdagavond nam hij zijn gehoor beeldend mee op reis. Hij overtuigde zijn gehoor met de urgentie van maatregelen om iets te doen tegen de opwarming van de aarde. Een citaat:

“En wanneer je je dat realiseert gaat er bijna letterlijk een wereld voor je open, ik begon met lezen, veel te lezen van VN rapporten tot die uit onze regio. Van klimaatsceptici, wetenschappers en onderzoekers. En dan kom je op een gegeven moment voor jezelf op dat kantelpunt, want wat als je
overtuigd bent door het wetenschappelijke bewijs welke voor ons ligt, van onze menselijke invloed en alle gevolgen van dien, dan wat?
En gaandeweg dat proces van informatie verzameling vormen zich dan ideeën, gesterkt door de ideeën en gedachten van al die mensen en organisaties die zich hier wel al jaren zo niet tientallen jaren mee bezig houden.”
Publieke Tribune. Foto: Douwe van Essen
Onderbouwd met cijfers en grafieken, gelardeerd met krantenkoppen, liet hij ons zien dat hij van een klimaatscepticus (de techniek lost het wel op)  werd omgevormd tot een jonge burger die zich grote zorgen maakt over de toekomst van de aarde en de mensheid. De overweldigende hoeveelheid cijfers en bewijs overtuigden hem.
Met die overtuiging gewapend wees hij erop dat twee e-bikes voor dienstreizen op Rading 1 in een vergroot fietsenhok onvoldoende zijn om het onheil te keren. Hij rekende voor wat het kost om woningen energieneutraal te maken en liet zijn gehoor zien dat de kosten van die ingreep mogelijk door de besparingen op energie in de jaren daarna goeddeels gedekt kunnen worden.

Verbaasd

Toen Olivier Goetheer (DLP) zijn betoog begon werd er wat verbaasd en enigszins laatdunkend op gereageerd door enkele raadsleden. “Wat is uw vraag?” : kwam uit een fractie, alsof in een commissie uitsluitend vragen gesteld mogen worden. Gaandeweg  het betoog werd het stiller. Na afloop kreeg Olivier Goetheer complimenten van alle kanten.Hier lag een plan! Of het haalbaar is moet onderzocht worden, maar het zet een stip op de Wijdemeerse horizon.

Aparte commissie

Stan Poels (GL) haakte in op het verhaal en stelde voor om een aparte commissie in te stellen voor duurzaamheid , gezien het belang van het onderwerp. Een voorstel om een ruime bijeenkomst te organiseren met alle mogelijke belanghebbenden als woningbouwcorporaties, nutsbedrijven en de gemeente kon niet op steun van het college rekenen, waarop Poels zei dat hij de organisatie zelf op zich zou nemen.
Met zijn bijdrage ontsteeg Olivier Goetheer aan de doorgaans mopperige oppositievoering van DLP met een gedurfd positief verhaal. Daarvoor verdient Olivier Goetheer lof!

2 gedachten op “Olivier Excelleert in de Raad”

 1. Onder het kopje “Verbaasd” zou ik graag het volgende willen toevoegen:
  Waarom heeft de gemeente in de bouwvergunning voor het wonderschone moderne “opslagcentrum” op De Kwakel no. 3 niet bedongen dat het pál op het zuiden gerichte, gigantische dak, vol gelegd zou moeten worden met zonnepanelen?
  Kan misschien alsnog, en scheelt weer een zonneweide.
  Mooi actiepunt voor de GL fractie.
  En al het goede gewenst voor 2019.

 2. Op 4 december hield Oliver Goedheer een vlammend betoog over het energieneutraal maken van alle (koop)woningen in Wijdemeren. Zijn partij en ook de Gooi en Eemlander kraaiden victorie. Nu heb ik inmiddels wel geleerd in de klimaatdiscussie niet alles maar voor waar aan te nemen. Voor- en tegenstanders in deze discussie gebruiken niet geverifieerde argumenten en als het om geld gaat wordt het een waar circus van goochelen.

  Ook bij de heer Goedheer gaat financieel naar mijn mening niet helemaal correct. Hij beweerde in zijn betoog voor politiek Wijdemeren dat het gemiddeld €35.000 kostte om een huis in Wijdemeren energieneutraal te maken. Hij voerde hiervoor de folder van Thuisbaas (een 100% dochter van Urgenda!!) “Ons huis energieneutraal, 3e editie” aan. Nieuwsgierig als ik was natuurlijk even nagelezen. Er werden 6 voorbeelden gegeven.

  Gemiddelde kosten €34.850

  Daar bovenop moest nog wel even worden meegenomen:

  Gemiddelde gemeentelijke subsidie (die niet in Wijdemeren wordt gegeven) €966

  Aantal panelen al aanwezig voor de verduurzamingsactie: gemiddeld 13 stuks €6.000

  Aantal zonneboilers al aanwezig voor verduurzaming: gemiddeld: 0.17 stuks €500

  Werkelijke kosten energieneutraal maken, gemiddeld: €42.316*
  * Provinciale en landelijke subsidies moeten dan wel blijven bestaan anders nog duurder.

  Dat is 21% meer dan Goedheer aangeeft. Een slordige 50 million!

  Daarnaast spreekt Goedheer over een maandbedrag van €195 als aflossing van de investering. Dit bedrag zou gelijk moeten zijn aan het bedrag wat anders naar de energieleverancier zou worden overgemaakt. Ik weet niet of hij weet hoeveel energie je voor €195 kan inkopen op dit moment maar een gemiddeld gezin heeft een “probleem” als zij dit per maand moeten overmaken.

  Maar goed, bovenstaande betekent echter wel een terugverdientijd van ruim 18 jaar waarbij geen rente wordt betaald en het saldo van energieverbruik dient daadwerkelijk nul te zijn.

  En dan de financiering. In jaar 15 betaalt het laatste huis zijn eerste termijn en het eerste huis zijn laatste. Op het hoogtepunt in jaar 15 betreft “de schuld” voor onze 7040 koopwoningen in Wijdemeren circa 150 million euro. Een bedrag dat een particuliere financierder (o.a. banken) niet op tafel zal leggen. De enige oplossing is dat de gemeente hier zelf als financierder gaat optreden. Gezien het bedrag en de situatie waarin de gemeente Wijdemeren verkeert een niet echt realistische verwachting. Denkt u ook aan de rentelast die bij een dergelijk bedrag hoort. Een rente van 1,5% betekent op het hoogtepunt een rentelast van 2,25 million euro.

  Tot zover het klimaat. Discussies, ideeën allemaal prima maar wel zuiver graag.

  P.s.1 Goedheer stelt voor om de financiering rond te krijgen “baatbelasting” door de gemeente te laten invoeren. Zeg maar een WOZ2. Ik geloof niet dat dit helemaal strookt met het verkiezingsprogramma. Baatbelasting is een ordinaire lastenverzwaring!

  P.s.2 Voordat u mij allerlei verwijten voor de voeten gooit als zijnde klimaatscepticus etc. Ik heb gewoon zonnepanelen op mijn dak liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.