Het is leuk als er een plek is waar je anderen kunt ontmoeten, een soort buurthuis waar je even binnen kunt lopen. In veel plaatsen regelt de gemeente zoiets, met meer of minder succes. In Wijdemeren geldt het laatste.
In de verschillende kernen van Wijdemeren is men in 2017-2018 begonnen met een proef met ‘Wijdehuizen’, ontmoetingscentra waar inwoners elkaar kunnen treffen. Geen zuiver filantropische onderneming, want men verwachtte dat men daarmee ook zou kunnen besparen op de begeleiding van mensen die anders hulp nodig hadden.
De Wijdehuizen zijn inmiddels geëvalueerd en zij blijken niet aan de verwachtingen te voldoen. Ook de algemeen toegankelijke inloopactiviteiten liepen niet. Ik ben zelf drie keer in het Wijdehuis in Nederhorst den Berg geweest voor een kopje koffie. Twee keer was ik de enige bezoeker, en één keer bleek de ruimte bezet door een of andere ‘crea-groep’. Niet geheel my cup of tea.
Geen wonder dat de proef beëindigd is. In Nederhorst den Berg per 1 januari, in de andere kernen op 1 juli. Dat de zaak in Nederhorst den Berg niet van de grond kwam, verbaast me niet. De locatie ligt enigszins uit de loop voor het winkelend publiek (al heeft de bibliotheek die in hetzelfde gebouw gevestigd is, daar geen last van), en de inloop vond plaats op woensdagochtend, dezelfde tijd waarop een reeds bestaand groepje ouderen bezig was met hun ‘koffiedrinken’ in de Bergplaats. Geen handige programmering.
Activiteiten voor ouderen
In een raadsinformatiebrief over het onderwerp deelde het college mee dat men de rest van dit jaar wil gebruiken “om te onderzoeken op welke manier we succesvol algemene voorzieningen in de gemeente kunnen realiseren.” Het bracht me ertoe na te gaan welke ‘inloopactiviteiten’ er met name voor ouderen in Nederhorst den Berg zijn.
Tot september vorig jaar was er een ‘soos’ op donderdagmiddag. Daarmee is men gestopt omdat het aantal reguliere bezoekers gedaald was tot minder dan 10, te weinig om de huur van de ruimte op te kunnen brengen. Jammer want die soos heeft zo’n 40 jaar gedraaid. Op de eerste en derde woensdag van de maand is er ‘koffiedrinken’ voor een groepje ouderen in de Bergplaats, zo’n 15 tot 20 mensen. De huur van de ruimte wordt opgebracht door de Protestantse gemeente. Koffie is gratis. Op vrijdagmiddag is er ‘Snippers’, een inloopbijeenkomst voor 75-plussers in de Bergplaats, ook gesubsidieerd door de Protestantse gemeente. Dan is er verder één keer per week een gymclubje voor ouderen in dezelfde locatie waarvan men alle kosten zelf betaalt (€18 per maand), incusief de huur van de ruimte. Het gaat daarbij niet zozeer om gezelligheid als wel om fysieke training onder leiding van een fysiotherapeute, al schijnt het ook best gezellig te zijn. Er is een wachtljst.
Ook Albert Heijn is actief op dit gebied. Op de laatste woensdag van de maand kunnen ouderen tussen 12 en 14 uur gratis in de supermarkt aanschuiven voor de lunch. Heel gezellig. Ik was er de laatste keer ook, voor een broodje zalm en een praatje.

En dat is het eigenlijk. In het verleden was er in Nederhorst den Berg ook nog het Open Bejaardenwerk dat zeer actief was. Daar is men helaas kort na het ontstaan van Wijdemeren in 2002 mee gestopt, volgens een insider doordat de gemeente zich ermee ging bemoeien.
Wat werkt wel?
Dat Wijdehuis was geen slecht idee, al waren de kosten wel belachelijk hoog. In Nederhorst den Berg kostte het vorig jaar 50.000 euro, wat erg veel geld is om voor één dag per week een zaaltje open te stellen waar vervolgens niemand blijkt te komen. Dat het niet werkte, komt misschien mede doordat het top down werd opgezet. De groepjes die ik eerder noemde zijn allemaal in het leven geroepen door de mensen zelf.
Ik denk dat het weinig zin heeft een speciaal ontmoetingscentrum op te richten. Nederhorst den Berg is daarvoor te klein. Wat wel zou helpen is een ruimhartig subsidiebeleid, op zo’n manier dat mensen die een idee hebben voor het organiseren van een ‘algemene activiteit’ daarvoor makkelijker een bijdrage voor de locatiekosten kunnen krijgen. Voor zover ik weet bestaat die mogelijkheid al wel, maar veel mensen zullen dat niet weten en de aanvraagprocedure is wat omslachtig. Maar welke algemene voorziening men ook opstart, laat de organisatie ervan over aan de mensen zelf.
Oh ja, en je hebt natuurlijk nog altijd de kroeg. Ook een prima inloopmogelijkheid.
Ik zit in de doelgroep van de Wijdehuizen, evenals bijna alle andere auteurs van Rading Nul. Het schijnt dat wij in Kortenhoef, in Veenstaete ook zo’n Wijdehuis hebben. Ik ken niemand die daar ooit geweest is. (Kost ook € 50.000 per jaar vrees ik.)
En toch moet het wel kunnen, op een plek waar je even heen gaat of toch al langs loopt en dan even blijft hangen. Neem het terras in het overdekte winkelcentrum Kerkelanden. Daar wordt veel afgesproken en men komt elkaar daar ook tegen. Veel grijze golf, maar dat is de doelgroep.
Hoe vaak kom je niet iemand tegen op de Meenthof, op het Plein of op de Nootweg, waarmee je dan een kwartier, twintig minuten staat te praten. Hoe mooi zou het zijn als je dat daar overdekt even bij een kop koffie zou kunnen doen. En helemaal ideaal, als daar ook, net als in Kerkelanden, een openbaar toilet bij zou zijn.
Wat niet werkt is nu wel duidelijk. Buiten de loop, op een plek iets van bovenaf iets organiseren voor veel geld.
Wat wel kan werken, zoals Cor Koster ook schrijft, is een initiatief van onderaf en dan op een plek waar iedereen toch al vanzelf komt met wat hulp van de gemeente.