Oppositie voeren

Als ik terugkijk op alle vergaderingen van de gemeente Wijdemeren van het afgelopen seizoen, dan was, denk ik, de commissiebehandeling van de Perspectiefnota van 18 juni dit jaar de belangrijkste. En ook de meest teleurstellende.

De Perspectiefnota stelde een aantal maatregelen voor in verband met de miljoenentekorten van de gemeente. De bedoeling was dat de gemeenteraad mee zou denken. Dat viel nogal tegen. In een eerder stuk hierover beschreef ik de ideeënarmoede van de raad, met als positieve uitzondering PvdA/GrL, nota bene een oppositiepartij. Deze keer wil ik het hebben over de houding van de andere oppositiepartij bij die vergadering, De Lokale Partij (DLP).

Gert Zagt (DLP) (foto Douwe van Essen)

Nooit geleerd
Over het algemeen doet DLP het heel goed. De fractieleden tonen grote inzet en betrokkenheid. Maar DLP heeft een probleem, en dat is mede-oprichter en fractievoorzitter Gert Zagt. Niemand bestrijdt Zagts kennis van zaken op financieel gebied. Er is ook niets mis met zijn inzet. Hij leest alles, maakt overal aantekening van. Maar … hij vergooit alles doordat hij nooit geleerd heeft goed oppositie te voeren.

Negativiteit
Gert Zagt kwam op de Perspectiefvergadering met geen enkele positieve bijdrage, geen enkele suggestie, terwijl juist hij, als voormalig wethouder financiën, zou moeten weten welke mogelijkheden er zijn om de miljoenentekorten van de gemeente weg te werken. Zijn betoog was een aaneenschakeling van klachten, grieven en beschuldigingen. Geen enkel opbouwend voorstel. De dag na de vergadering twitterde DLP wat hij gezegd had. Het lijstje spreekt voor zich.

De negativiteit druipt er vanaf. Ik begrijp niet goed waarom de andere DLP-leden met deze benadering akkoord zijn gegaan. Konden ze hun voorman echt niet een beetje bijsturen?

Tekortkomingen
Misschien wordt het tijd dat het DLP-bestuur eens een ernstig woordje met Zagt wisselt, en hem laat weten weten dat zijn troosteloze opsomming van de vermeende tekortkomingen van anderen weinig of niets te maken heeft met oppositievoeren, laat staan dat het een bijdrage levert aan het bestuur van de gemeente. Als hij een voorbeeld zou nemen nemen aan oppositiegenoot Stan Poels (PvdA/GrL), dan zouden we al een heel stuk verder zijn.

Hoe dan ook, Zagt moet leren zijn chagrijn te laten varen want hij benadeelt daarmee zijn partij en — nog belangrijker — de gemeente. Als hij alleen maar klaagt en anderen afkraakt, en als hij zijn kennis en ervaring niet wil delen, dan hoort hij niet op Rading 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.