Opstappen? Niet verstandig

Het komt veel voor dat een landelijk of plaatselijk actief politicus uit zijn of haar partij stapt, omdat betrokkene zich niet kan vinden in het beleid van die partij. Een vaak begrijpelijke maar vrijwel altijd zinloze daad.

In Wijdemeren ken ik een heel aantal mensen die ooit zo’n beslissing genomen hebben, van alle politieke richtingen. Soms is men opgestapt omdat men het niet eens is met lokale ontwikkelingen, maar vaker nog omdat men afstand neemt van het beleid op landelijk niveau of van degenen die dat beleid vormgeven. De reden is dan dat er ‘verraad gepleegd is aan de idealen van de partij’.

Natuurlijk, je wilt geen lid zijn van een partij die haar beginselen verloochent. Maar opstappen betekent dat je òf op zoek moet naar een andere politieke partij òf uit de actieve politiek stapt. In het eerste geval loop je een gerede kans ook daar teleurgesteld te worden omdat de nieuw club sowieso al niet je eerste keus was. In het tweede geval marginaliseer je jezelf. Je hoort er niet meer bij en kunt ook geen sturing meer geven. Je kunt dan hooguit als externe waarnemer laten weten wat je vindt via ingezonden stukken in de krant of artikeltjes op websites als Rading Nul.

Je hoopt, als je opstapt, dat dit een signaal is. Je kunt dat ook nog eens benadrukken, zoals Don Bijl deed toen hij de VVD verliet, door een uitvoerige brief te schrijven. Je denkt misschien dat jouw besluit en jouw overwegingen anderen ertoe zullen brengen hetzelfde te doen, met een sterker signaal als gevolg, mogelijk leidend tot terugkeer tot de oorspronkelijke grondbeginselen. Dat werkt nooit, niet bij politieke partijen en ook niet bij andere organisaties. Toen een paar jaar geleden de leden en vrijwilligers van de ANBO wegens een ingrijpende beleidswijziging bij bosjes wegliepen — in één jaar zegden ruim 60.000 leden hun lidmaatschap op — had dat geen enkel effect. De directeur-bestuurder die verantwoordelijk was, zwaait daar nog steeds de scepter.

Als je enige invloed wilt uitoefenen op de rampzalige ontwikkelingen binnen je partij, dien je te blijven en van binnenuit mee te helpen de koers te corrigeren. Met opstappen bereik je niets. Je maakt jezelf machteloos, zelfs irrelevant. Niet verstandig dus.

Eén gedachte op “Opstappen? Niet verstandig”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.