Opwinding en Voltaire

Het land is in rep en roer over de Nashvilleverklaring. Een document waarin orthodoxe Christenen in de VS op papier zetten wat zij vinden van het huwelijk tussen man en vrouw. En waarin zij alle andere varianten van huwelijk, samenwonen en relaties zoals die zich manifesteren in de LHBTI wereld volstrekt afwijzen.

De tijdlijn van mijn Twitter account ontploft bijkans van tweets waarin te hoop wordt gelopen tegen de inhoud van de Nashvilleverklaring. Gemeenten die direct de regenboogvlag hijsen. Partijen die gemeenten die de vlag niet hijsen de maat nemen en verwijten maken. Burgemeester Halsema die stevige taal aan de voet van de Westertoren bij het homomonument uitspreekt tegen de verklaring. “Met de verklaring wordt mensen een moreel oordeel opgelegd.” :zegt zij.

Laat ik voorop stellen dat de Nashvilleverklaring haaks staat op mijn persoonlijke opvattingen. Maar de opwinding in het hele land verbaast mij en vind ik overdreven.

De SGP is nog bezig met de emancipatie van de vrouw. Het eerste vrouwelijke raadslid trad kort geleden toe de de gemeenteraad. De opvattingen over homoseksualiteit en andere vormen van liefde en geslacht worden in die kring afgewezen. Dat was altijd zo en dat wordt herbevestigd door de Nashvilleverklaring. Ook de ‘genezing’ van homofilie wordt beschreven, alsof dat een ziekte is. Een abject standpunt, maar in die kringen gangbaar.

Waarom ben ik verbaasd? We wisten dit toch al jaren! Het is toch niets nieuws! Dan hoeven we ons er toch ook niet zo over op te winden dat de Vlaggenfabriek plotseling overuren moet maken om te voldoen aan de vraag naar regenboogvlaggen?

Voor homofiele jongeren in de SGP geloofsgemeenschap is het erg moeilijk. Dat begrijp ik. Maar dat lossen we niet op met verkettering van de standpunten van die club. (Er zijn trouwens meer geloofsgemeenschappen in Nederland die nog veel onverdraagzamer in de leer zijn.) Tegen die jongeren wil ik zeggen: “Houdt moed. Kies je eigen weg. Heb zelfrespect. Dat verdien je!”

Enkele dagen circuleert een beroemd gezegde van Voltaire door mijn hoofd: “Ik ben het voor geen woord eens met wat u zegt, maar ik zal me tot mijn dood inzetten voor uw recht om het te zeggen.”

Dat geldt ook hier. De SGP aanhang steunt de Nashvilleverklaring op grond van hun geloof in de Bijbel. Dat zij zo. Dat geloof is mij vreemd. Maar het fundament van de democratische samenleving is de dialoog. Niet de uitsluiting en verkettering. Wat zij zeggen en vinden mag in Nederland. Dat daar stelling tegen genomen wordt steun ik en begrijp ik. Maar de vlaggenopwinding die het land nu overspoelt gaat mij te ver. Daarom ben ik heel blij met het onderstaande persbericht van Wijdemeren.

Persbericht Wijdemeren

Wijdemeren tegen Nashville-verklaring, maar hijst geen vlag 

Op verschillende plekken in de regio wordt de regenboogvlag gehesen. Gemeenten laten de vlag wapperen tegen de Nashville-verklaring. Het college van Wijdemeren heeft besloten de vlag niet te hijsen. Dit betekent echter niet dat deze verklaring door het college wordt ondersteund.

Weth Rosalie van Rijn (CDA)

In de gemeente Wijdemeren is iedereen gelijk en dat moet vanzelfsprekend zijn, vindt het college. Wethouder LHBTI Rosalie van Rijn: “Het is te gek voor woorden dat we op zoiets als de Nashville-verklaring serieus moeten reageren als individuele gemeenten door een vlag te hijsen. Laat degenen voor wie deze gelijkheid niet vanzelfsprekend is zelf hun verantwoordelijkheid nemen.”

Goed zijn voor elkaar

Op coming out-dag in oktober hijst de gemeente ieder jaar de regenboogvlag, omdat we het belangrijk vinden op een positieve manier bij te dragen aan de emancipatie van alle mensen in onze samenleving. De gemeente Wijdemeren hijst de vlag nu niet, omdat gelijkheid voor ons zo vanzelfsprekend is én moet zijn. “Elk woord en/of handeling over deze Nashville-verklaring is er één te veel. Laten we goed zijn voor elkaar en elkaar gelijk behandelen. Daar hebben we echt iets aan,” aldus portefeuillehouder Rosalie van Rijn.

————————————

Ik stop de discussie hieronder. De punten zijn gemaakt, de piketpaaltjes geslagen. Anders wordt het een dagtaak. RJ.

6 gedachten op “Opwinding en Voltaire”

 1. Beschamend! Ik dacht dat wij nu inmiddels wel hadden geleerd wat de gevolgen kunnen zijn van het niet reageren vanwege “vanzelfsprekend vinden” en “we wisten het al” .
  Het gaat om een gebaar van afkeuring en solidariteit. Het verbaast me met welk gemak de tekst van deze verklaring wordt weggewuifd.
  Quote van de schrijver Goethe:
  Weten is niet genoeg: We moeten het Toepassen…..
  Willen is niet genoeg
  We moeten het Doen!

  1. Ik reageer wél. Ik schrijf dat “de Nashvilleverklaring haaks staat op mijn persoonlijke opvattingen”. Ook schrijf ik dat ik de “genezing van homofilie” een abject standpunt vindt. Dat lijkt mij duidelijk. Er is geen sprake van “wegwuiven” zoals Kees Hardam schrijft.
   Maar ik wijs erop dat de SGP de opvattingen in de Nashvilleverklaring al heel lang huldigt. Zo voerde Kees van der Staay (SGP) al actie tegen schaars geklede dames op billboards langs de snelweg en tegen de website Second Love en voor huwelijkstrouw, om over de weigerambtenaar maar te zwijgen.

   Protest tegen de strekking van de Nashvilleverklaring deel ik volledig. Maar het hijsen van vlaggen op overheidsgebouwen, omdat er een manifest is over komen waaien uit de VS, dat die overbekende opvattingen herhaalt, is mijns inziens een overtrokken reactie.

   En overigens ben ik van mening dat iedereen, ook Kees van der Staay, in ons land moet kunnen zeggen wat hij vindt, al ben ik het faliekant met hem oneens.
   Ook daar hebben we een artikel voor in de grondwet: “Vrijheid van meningsuiting”. Daar gaat dit artikel over.

  2. Rik Jungmann haalt de grondwet aan. Artikel 1 van de grondwet: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
   De vrijheid van meningsuiting is niet absoluut, net als de meeste andere grondrechten en houdt op als je met je mening verkondigt de rechten van andere mensen/groeperingen te willen beperken. Maar dat is een andere discussie. Het gaat mij om het, bewust, niet reageren. Ook al worden er bekende woorden herhaald, dan verwacht ik nog steeds dat daarop geageerd wordt. Het gaat niet over het houden van een manifestatie of protestmars. Nee, het gaat over het hijsen van een vlag! Het afgeven van een signaal. Gelukkig wordt er, ook in onze regio, uitgebreid gereageerd. Behalve in Wijdemeren, ‘ons’ college vind dat ze daar boven staat, de arrogantie……….!

 2. Ik schaam mij dood voor deze wethouder! En wat een blamage alle gemeentes in de regio hijsen de regenboogvlag geef het goede voorbeeld ook al doet het u pijn in uw CDA geloofs overtuiging .
  Mensen zijn gelijk zoals onze grondwet art. 1 zegt

 3. Wat een waardige manier van reageren op deze danig uit de hand gelopen discussie over een zeer gevoelig onderwerp. Complimenten voor het gemeentebestuur (Rosalie van Rijn) dat zich niet liet meeslepen en Rik voor zijn prachtige column. Trots op Wijdemeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.