Oud en Nieuw. Feest! Nou nee.

Na een paar dagen dringt het langzaam door. Het was een feestavond op 31 december. Het was alsof we in een oorlogsgebied woonden. Bomontploffingen waarbij de ramen rinkelden. Enkele uren lang vuursalvo’s. Katten doodsbang. Om kort te gaan feest!

Op NHnieuws stond deze foto van de bus van een kinderdagverblijf in Haarlem. De bus brandde volledig uit nadat er vuurwerk in was gegooid. Feest! (Klik op de foto voor het bericht op NHnieuws.)

De media staan vol met foto’s en video’s van verminkte ledematen, ogen en ander ongerief, uitgebrande auto’s, vernield straatmeubilair en opgeblazen bushokjes. Hulpverleners worden bedreigd met bommen, vuurpijlen en ander speelgoed van de liefhebbers.  Zelfs een begeleider van een begrafenisstoet was niet veilig en moest een goed heenkomen zoeken. Een oudere man werd in elkaar geslagen omdat hij vroeg of “feestvierders” een stukje verderop hun knallen konden veroorzaken. Honderden gewonden werden ontvangen op de Eerste Hulp en de Huisartsenposten. En dat allemaal in de laatste 24 uur van het jaar. Dat is toch niet acceptabel? Collega Robby Israel schreef er ook al over.

Doe iets!

Medici, politie, brandweer, ambulancepersoneel, ziekenhuizen smeken om maatregelen. Ook burgemeesters als Jan van Zanen (VVD) vinden dat het nu wel welletjes is met de vuurwerkterreur. Annemarie Jorritsma (ook een VVD prominent) hield nog steeds een vurig (mooi bijvoeglijk naamwoord in deze context) pleidooi voor de ongehinderde verkoop van consumentenvuurwerk. (Wellicht aandelen in een vuurwerkfabriek.)

En Den Haag?

En Den Haag? Tja, Den Haag. Den Haag is op reces, dus die hoor je niet. Nou ja, de VVD en het CDA, de meerderheid in dit kabinet, houdt vast aan het standpunt van Jorritsma. Vrijheid, blijheid, knallen maar. Alleen GroenLinks  en de Partij voor de Dieren zijn te porren voor een vuurwerkverbod.

Petitie

Maar er gloort hoop. Licht aan het einde van de tunnel. U kan een petitie tekenen waarmee gevraagd wordt om maatregelen te nemen tegen de jaarlijkse ontwrichting van het openbare leven met bommen, duizendklappers en knalvuurpijlen. In een dag of vijf hebben al 200.000 mensen de petitie getekend.

Van harte aanbevolen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.