Overbodige vergadering

Afgelopen dinsdag was er een digitale ‘beeldvormende raadsessie’ over de begroting van Wijdemeren 2021. Het enige positieve dat je over die vergadering kunt zeggen, is dat hij prima geleid werd door Stan Poels (PvdA/GrLinks). Dat deed echter niets af aan het feit dat de bijeenkomst totaal overbodig was.Een uur en drie kwartier lang gaven zeven ambtenaren een introductie van ca. vijf minuten over elk van de zeven programma’s in de begroting 2021 en beantwoordden zij de vragen van de aanwezige raads- en commissieleden. Na 25 minuten kwam René Voigt (Dorpsbelangen) met een zinnig voorstel: zouden we niet meer de focus kunnen leggen op het stellen van vragen in plaats van te moeten luisteren naar de toelichting van ambtenaren op iets wat we allemaal hebben kunnen lezen? Die introducties, voorzien van de onontkoombare Powerpoint sheets, waren inderdaad volstrekt overbodig voor mensen die kunnen lezen. En de aanwezigen hadden de begroting natuurlijk allemaal gelezen, want anders hadden ze er geen vragen over kunnen stellen.

Helaas moest iedereen het aantal vragen beperken tot twee, en als de geplande tijd voor de bespreking van een bepaald programma voorbij was, kapte de voorzitter de vragen resoluut af. Zo ook bij zijn fractiegenoot Ram Lachman (PvdA/GrLinks), die mopperde: “Dan kan ik net zo goed niet meedoen. Ik stel mijn vragen wel schriftelijk”.

Lachman had helemaal gelijk. Je kunt vragen over de begroting veel beter gewoon schriftelijk stellen, zoals dat al sinds jaar en dag het geval is. Dan is ook de kans dat je antwoord krijgt veel groter, want nu moesten meerdere ambtenaren zeggen: “Helaas, dat weet ik niet. Dat moet ik uitzoeken.”

In het ‘Tijdelijk Reglement van Orde’ staat dat er in het BOB-model “met name in de beeldvormende fase” inspraak van inwoners kan zijn. Ik kan me zo voorstellen dat burgers best wel wat over de financiële plannen van de gemeente willen zeggen. Het gaat immers om hun geld. Helaas werd daarvoor geen mogelijkheid geboden.

Kortom, dit was een zinloze en overbodige bijeenkomst.

Eén gedachte op “Overbodige vergadering”

  1. Als raadsleden al héél kritisch en eerlijk zichzelf afvragen wat ze daar eigenlijk deden, dan dringt de vraag zich op hoe de belastingbetaler invloed heeft op waar hun geld volgend jaar naar toe gaat.
    Naar wéér ernstige tekorten op infrastructuur? Naar wéér aannemers en projectontwikkelaars die vette winst maken? Naar wéér graaiende burgers die een goedmakertje krijgen zoals in de Porseleinhaven? Naar wéér (sorry, maar het moet maar eens gezegd worden) incompetente ambtenaren en bestuurders? Naar wéér het Rijk, dat veroorzaker numero Uno is bij verliezen op Jeugdzorg, WMO en bijstand? Factureer dat nou eens aan hen! Hoog tijd voor een burgerbegroting, die WIJ maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.