Overheid en Sociale Media

Ik vulde vandaag een enquête in van de gemeente Wijdemeren waarin men mijn mening wilde weten over hun communicatiemiddelen en welke ik wel of niet gebruik. Ik begrijp die belangstelling, maar hij wekte ook mijn irritatie.

Facebook, Twitter, Whatsapp en Instagram. (En het Weekblad Wijdemeren , de eigen website en de email-nieuwsbrief.)
Overheid en Facebook, slecht huwelijk

Ik vind namelijk dat de overheid ons op geen enkele manier moet verplichten of er bij ons op aandringen om een Facebook, Twitter, Instagram of welk social media account dan ook te openen.

Dat vind ik, omdat met name Facebook (ook eigenaar van Whatsapp) de afgelopen jaren schandalig om ging met de privacy van hun gebruikers. Een jaar geleden bleek dat de gegevens van miljoenen gebruikers van Facebook gelekt waren aan een bedrijf, Cambridge Analytica, dat met die gegevens in 2016 werkte voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump onder campagneleider Steve Bannon. Het was niet duidelijk of Facebook al dan niet bewust had meegewerkt aan deze manipulatie van verkiezingsuitslagen met gebruik van de gegevens van Facebook gebruikers. Facebook baas Mark Zuckerberg moest in de VS, in Europa en in de UK in hoorzittingen verschijnen om de schade te beperken.

Voor mij was dat aanleiding om mijn Facebook account te beëindigen.

Meer weten? Kijk op onze Facebook pagina!

Op tal van plaatsen verwijzen organisaties naar hun Facebook account voor meer informatie of leuke extra informatie. De Hilversumse media zijn daar ook dol op. “Kijk op onze Facebookpagina hoe het verder afliep.” of “Kijk op onze Facebookpagina voor meer informatie.” Ook bij de Politie kom ik tegen dat “meer informatie op onze Facebookpagina is te vinden.”
Zonder Facebook account moet je al die informatie missen. Nu is dat een keuze waarmee uitstekend is te leven, al vraag je je af waarom die organisaties niet, net als wij van Rading Nul, hun eigen website gebruiken om ons allemaal mee te laten genieten en ons op de hoogte te houden. Daar werd internet ooit voor uitgevonden.

Soms kom je zelfs tegen dat je bij deze of gene organisatie moet inloggen met je Facebook account. Als je dat doet geef je je privacy echt helemaal over.

Bescherm de burger

Voor de (Nederlandse) overheid ligt dat mijns inziens echt nog heel anders. Die overheid is bekend met de schandalen die rond Facebook hebben plaatsgevonden. Reden genoeg om de Nederlandse burger niet bloot te stellen aan dubieuze praktijken door informatie beschikbaar te stellen via social media en daardoor de burger min of meer te verplichten om een Facebook-, Instagram- of Twitter account te nemen.

In de enquête die ik vanmorgen invulde en opstuurde, kon ik wel aangeven welke media ik wel wil gebruiken en gebruik, maar niet welke ik absoluut niet wil gebruiken.
Omdat ik vind dat de overheid principieel geen gebruik moet maken van commercieel gedreven platforms als sociale media (al is dat nog zo gemakkelijk). De overheid moet communiceren met de eigen website(s), kranten, TV-spots en privacygevoelig met Digid. Dat verkleint de kans dat onze gegevens verhandeld worden en zo in handen komen van lieden waar je ze niet wilt zien.

Natuurlijk staat het iedereen vrij om wel of niet social media te gebruiken, maar juist niet de overheid, zou ik zeggen.

Als dit zo doorgaat, dan komt de dag dat u met uw Facebook-account moet inloggen bij de gemeente om uw pasgeborene aan te geven, een huwelijk te sluiten of een overlijden te melden. En dat Facebook automatisch een account voor uw kind aanmaakt en geboortekaartjes naar al uw “vrienden” stuurt, dan wel het account van de overledene bevriest en er een digitale grafsteen bij plaatst. Daar moeten we toch niet aan denken, lijkt mij.

Ik vrees dat ik een roepende in de woestijn zal blijken te zijn. Net als met PSD2, waarmee bedrijven uw bankrekening gaan bekijken en u “helpen”.

Maar ik wil het toch gezegd hebben.

Eén gedachte op “Overheid en Sociale Media”

  1. Ik ben het helemaal met u eens, ik vind het minachting voor de burgen dat juist de overheid ons aanmoedigt om op deze zeer bedenkelijke platformen aan te melden. En niet alleen de overheid maar ook een programma als “Kassa” dat consumentenbescherming hoog in het vaandel heeft staan verwijst in hun items regelmatig naar hun facebook pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.