Overtuigend debatteren

Er kwam een tweet langs waarin inwoners van Gooise Meren, Wijdemeren en Hilversum met belangstelling voor lokale politiek opgeroepen werden om mee te doen aan een gratis cursus ‘Politiek Actief’. Een prima initiatief. Het geheel omvat vijf cursusavonden, en bestaat uit trainingen en lezingen van gastdocenten uit de politieke praktijk.

Eén van vijf bijeenkomsten is gewijd aan ‘overtuigend debatteren’. Debatteren is het voeren van een debat, en een debat is volgens Van Dale een “aan regels gebonden openbare gedachtenwisseling”. Dat klopt ook wel. In de raads- en commissievergaderingen worden gedachten uitgewisseld; er zijn regels en het gebeurt in het openbaar. Verder moeten — al is dat volgens de definitie geen vereiste — de argumenten wel enigszins steekhoudend zijn. Maar zo’n betoog is nooit overtuigend in de zin dat je er anderen mee overtuigt, althans niet op zo’n wijze dat die van mening veranderen. Bij een politiek debat liggen de standpunten volkomen vast. Ze zijn namelijk van tevoren in de fracties voorgekookt en worden gepresenteerd zoals daar afgesproken is. Een ander kan praten als Brugman, maar verandert daar niets aan.

Ik denk dan ook dat de bijeenkomst ‘overtuigend debatteren’ heel kort kan zijn, en samen te vatten is in één zin: “Wat je ook zegt en hoe je het ook zegt, de kans dat je iemand tot andere gedachten brengt is nihil.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.