Plaatjes vullen de Gaatjes

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dat is zeker zo op een toch heel eventjes spannende avond als afgelopen donderdag. Wethouder Joost Boermans (D66) hing even aan zijn nagels boven de afgrond, maar daar maakte Eric Torsing snel een einde aan met de zachte coalitiemotie van Treurnis.
En er gebeurden nog een paar dingetjes. Douwe van Essen vult de kleur van de raad van donderdag met zijn prachtige sfeerfoto’s.

De publieke tribune was zeer goed gevuld. Zowel langs de zijkant als op de kopse kant van de raadszaal was het publiek toegestroomd om te horen hoe het kon dat er zoveel geld verspild werd. Maar er was meer.

Publieke tribune met veel bekenden uit de lokale politiek en daar omheen.
Griffier Debby de Heus en burgemeester Crys Larson. De tweede leidt de vergadering met ijzeren hand en houdt vast aan de procedures. Dat leidde later in de vergadering tot een forse aanvaring tussen de burgemeester en Alette Zandbergen (DLP).
Vuurwerkverbod PvdA/GL
Een hartenwens van Stan Poels (GL) van PvdA/GL gaat in vervulling. Zijn initiatiefvoorstel voor een totaalverbod van vuurwerk wordt in ontvangst genomen. (Zonder handdruk vanwege Corona.)

Jaar in jaar uit pleit Stan Poels al voor een totaal vuurwerkverbod. Zijn plichtmatige pleidooi hoorde net zo bij oud en nieuw als oliebollen en vuurpijlen. Maar ziet! Dit jaar ging er weer zoveel mis rond de jaarwisseling in heel het land, dat hij de wind in de zeilen kreeg vanuit een aantal grote gemeenten. Het college beraadt zich de komende tijd op zijn voorstel.

Motie van Treurnis CDA, DB, VVD en D66
Eric Torsing (CDA) opent de behandeling van het raadsvoorstel, om ruim 4 ton extra uit te geven aan de Oud Loosdrechtsedijk, met het verlossende woord voor wethouder Joost Boermans (links). Een motie van treurnis namens de coalitie in plaats van een motie van wantrouwen.
Sieta Vermeulen (VVD) wil weten hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen. De wethouder wenst het antwoord niet te geven. Zij geeft hem wel de laatste waarschuwing. Dit mag niet meer gebeuren.
Sprintje naar de Microfoon
Battle for the microfoon.

Toelichting voor de luisteraars. Voorheen spraken de raadsleden vanaf hun zitplaats en hoorde je een reactie of interruptie onmiddellijk. Dat is nu anders. Een raadslid dat iets kwijt wil, hoe kort en hoe klein ook, moet opstaan en gemiddeld een meter of tien lopen naar de “interruptiemicrofoon”. Daar aangekomen volgt de worsteling met het aan- of uitzetten van de microfoon, zichtbaar voor de aanwezigen, maar onhoorbaar voor u thuis.
Wanhoop niet, u verbinding is niet verbroken. De kans is redelijk groot dat u weer iets hoort, tenzij de batterijen op blijken te zijn. Ook dat gebeurde donderdag, waarna de hele wachtende meute raadsleden zich en masse naar het spreekgestoelte spoedde om daar het woord tot ons allen te richten. Met recht wordt dit “het nieuwe vergaderen” genoemd. Niet eerder vertoond in welke kern van Wijdemeren dan ook. Een interruptie van 2 seconden vult zo toch snel een minuut. Wel grappig, de strijd om de micro, of raadsleden die een sprintje trekken naar die ene resterende micro.

DLP dient motie van Wantrouwen in
Alette Zandbergen (DLP) wilde in eerste termijn haar eerste bijdrage leveren in het debat.

Dat mocht niet van burgemeester Crys Larson, “want dat hebben ‘we’ niet afgesproken”. U mag alleen iets te berde brengen als u een motie in dient.” Een motie vooraf indienen blijkt dus een ticket te zijn om aan het debat deel te mogen nemen. Maar wat als je je nog een mening wilt vormen in dat debat. Dan hebben we hier een onvervalste vicieuze cirkel. Catch 22.
Alette Zandbergen liet zich niet stoppen door de voorzitter, maar ging door, en sprak dwars door de protesten van de burgemeester heen. Die liet haar gaan nadat Alette Zandbergen had toegezegd een motie, welke over wat dan ook, later in te dienen. Veel later, aan het einde van het debat diende Alette Zandbergen namens DLP een motie van wantrouwen in. Die werd niet gesteund door de PvdA/GL en de coalitie.

Bestuurskracht laat op zich wachten
Burgemeester Crys Larson (personeel) legt in een zeer uitvoerig betoog uit dat de zo zeer gewenste versterking van de bestuurskracht van Wijdemeren nog lang op zich zal laten wachten. Er wordt aan gewerkt, maar het is een langdurig proces (waaraan vorig jaar nog acht ton werd uitgegeven, mede om aan herindeling te ontkomen).
Michiel van Balen (VVD), geen extra krediet!
Michiel van Balen (VVD) staat leuk op de foto. Lachend. Maar hij sloot het debat streng af met de mededeling dat het nu afgelopen moet zijn met de grote overschrijdingen in grote projecten, zoals Wijdemeren er de afgelopen jaren aardig wat verzameld heeft. “Ik zal in dit soort gevallen geen extra kredieten meer goedkeuren!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.