Plannen Kortenhoef: Toverbal

De plannenmakerij voor de Polder Kortenhoef is verworden tot een soort toverbal. Het gemeentebestuur likt er aan en er komt een nieuwe kleur uit. Dan weer gifgroen van de belt, even later lindegroen met waterwoningen, dan een baksteenrode vlek, en plotseling asfaltgrijs omdat de Smidsbrug onverwacht een probleem schijnt te zijn.

Polder Kortenhoef en de plannen.

Ben je net bijgekomen van deze mallemolen, dan komt de aap uit de mouw. De Smidsbrug is geen zelfstandig probleem, nou ja, de kruising blijkt de bouw van 250 woningen in de weg te staan en is daarom een probleem. Het college presenteert dan plotseling een onderzoek naar het probleem Smidsbrug, alsof die kruising toch een zelfstandig probleem op zich is. Nou ja, OK. Het zal wel.

Plan van de Dag

Het plan van de dag is steeds een ander. Het begon met Afvalzorg en 75 waterwoningen in combinatie met het afdekken van de vuilnisstort. Na veel aandacht in combinatie met de Vlekplannen van de Emmawegbewoners zakte de aandacht in. Een voortvarende projectontwikkelaar verdrong samen met het college Afvalzorg uit de aandacht met Zuidsingel fase 8. Hij krikte het aantal woningen met flink wat étages op van 150 naar 250 in het nieuwbouwplan en deed ook “verkeersonderzoek” waarmee hij aantoonde dat de smalle Emmaweg geen enkel probleem vormt voor de nieuwbouw met een rotonde op de Leeuwenlaan. Ik zag dat en vroeg mij af welk geestverruimend middel gebruikt was om tot deze onnavolgbare conclusie te komen.

Spookdorp??

Rond die plannen voor de nieuwbouw in het plan Zuidsingel fase 8 tuimelen de argumenten ook over elkaar. Argumenten waarbij je als inwoner van Kortenhoef af en toe van je stoel valt van verbazing. Zoals de voorspelling dat het dorp iedere levendigheid zal verliezen als die 250 woningen niet gebouwd worden. Scholen moeten gesloten worden, winkels leiden een armzalig bestaan, het verenigingsleven sterft uit. Kortenhoef wordt net zo’n morsdood dorpje als die in de Franse Pyreneën waar nog slechts een enkele grijsaard woont. Een afschrikwekkend, maar volstrekt idioot vooruitzicht.

De reden dat ik dit stuk schrijf is dat ik de noodzaak in mij op voelde borrelen toen ik de brief van DB raadslid Ria Hennis in het Weekblad Wijdemeren las. Ik mag Ria graag, maar zo’n verzameling onzinargumenten kón ik niet laten passeren. Sorry Ria.
Eerst maar de brief van Ria hieronder om even de klokken gelijk te zetten.


Ooit eens

Ingezonden brief
1950, ik was zeven jaar en was op weg naar de belt aan de Kwakel. Daar vond je immers de meest prachtige scherven en pijpenkoppen die je maar bedenken kon. Als kind kon je prima over de Kerklaan in Kortenhoef lopen, want de enige auto die daar reed was van dokter Hemmes. Ons huis was het een na laatste huis aan de linkerkant, rechts liep de huizenrij door tot waar nu de Van Heumenhof is. Overal waren weilanden, onze hond was erg stout en liep regelmatig achter de schapen aan. Wat zou er van ons dorp geworden zijn als er toen zoveel weerstand opgeroepen zou zijn als nu het geval is. Geen scholen, geen winkels, geen verenigingen een spookdorp waar het slecht vertoeven is. Zelfs tegen plannen die nog in het beginstadium verkeren wordt zwaar geprotesteerd, de procedure is nog maar net gestart, alles ligt nog open. Een grote groep, niet representatief voor alle inwoners van Kortenhoef, heeft zich verenigd om de woningbouwplannen van het college te torpederen. Jammer dat we de woningzoekenden niet horen! Jammer voor onze kinderen, worden verjaagd uit ons dorp. En…..O ja, alle klagers wonen nu waar vroeger de koeien graasden in de weilanden!
Ria Hennis, Nederhorst den Berg


Argumenten afpellen

Tot zover de ingezonden brief van Ria Hennis.
Zij schrijft: “Wat zou er van ons dorp geworden zijn als er toen zoveel weerstand opgeroepen zou zijn als nu het geval is. Geen scholen, geen winkels, geen verenigingen een spookdorp waar het slecht vertoeven is.

Wij wonen hier vanaf 1973. De gemeente ‘s-Graveland kende toen  zes scholen. Vier in Kortenhoef en twee in Ankeveen. Nu is er nog één in Ankeveen en er zijn er drie in Kortenhoef. Die zijn echt niet zomaar verdwenen zonder Zs fase 8.
Zolang ik mij kan heugen was er altijd een levendig verenigingsleven en dat is er nog. Voetbal, tennis, muziek, sporthal, carnaval, etc., etc. Sterker nog, in de jaren tachtig werd een prachtig dorpshuis gebouwd, De Dobber. Gevolgd door een nieuwe Dobber als onderdeel van het nieuwe winkelcentrum op de Meenthof. De herindeling luidde helaas het einde van dat dorpshuis in.
En nu? Levendigheid troef. Op de Meenthof twee supermarkten, twee drogisten, een Blokker, een Hema een Zeeman en nog veel meer. Met veel bezoek uit Hilversum en, jawel, uit Nederhorst den Berg. Bang voor een spookdorp ben ik niet.

Ria schrijft ook: “Een grote groep, niet representatief voor alle inwoners van Kortenhoef, heeft zich verenigd om de woningbouwplannen van het college te torpederen. Jammer dat we de woningzoekenden niet horen! Jammer voor onze kinderen, worden verjaagd uit ons dorp.

Hoe weet Ria Hennis dat de inwoners die bezwaar maken tegen de nieuwbouwplannen niet representatief zijn voor alle Kortenhoevers? Ik heb nergens iets kunnen lezen waaruit dat blijkt. Misschien heeft ze gelijk, maar dan moet ze dat wel staven.
En dan, als ze de woningzoekenden wil mobiliseren, waarin ze gelijk heeft, dan ligt dat bij uitstek op het bordje van de lokale politiek. Wat let je om dat met DorpsBelangen te organiseren Ria?

Tenslotte schrijft Ria: “En…..O ja, alle klagers wonen nu waar vroeger de koeien graasden in de weilanden!”

Sommige wel, andere niet. Maar lang niet alle! Er werden veel zienswijzen ingezonden door bewoners van Zuidereinde, Emmaweg, Leeuwenlaan en Kerklaan. Om maar eens een paar dwarsstraten te noemen die eeuwenoud zijn.

Er gloort hoop in de argumentenspaghetti, het plannenmengsel en de belangensoep die de polder Kortenhoef inmiddels bevolkt. De gemeenteraad riep het college op om Zuidsingel fase 8 even af te remmen. Met een motie “First things first” riep de raad op om niet alles tegelijk overhoop te halen, maar eerst aan de gang te gaan met het afdekken van de vuilnisbelt en de plannen van Afvalzorg.

Maar Ria, ik wens je, en de rest van het gemeentebestuur, toch hele fijne Kerstdagen, een gezellige jaarwisseling en een gezond (en gevaccineerd) 2021 toe. 👍

5 gedachten op “Plannen Kortenhoef: Toverbal”

 1. Beste Ria,

  Ook ik ben tegen de bouwplannen, maar ik woon waar eeuwenlang een wasserij heeft gestaan.
  Aan een weg die Zuidereinde heet en nog ouder is. Waarvan de gemeente beloofde een 30 kilometer zone te maken met drempels! Die drempels zijn een tekening op de weg.
  Dagelijks mag ik zien hoe de meeste voertuigen proberen om zo snel mogelijk langs die 30km borden te scheuren.
  Dan ga ik gauw naar binnen om aan de andere kant te genieten van het landelijke uitzicht.
  Nu het nog kán!! Want als het aan Ria ligt en aan wethouder de Kloet, is er enkel vooruitgang, wanneer de polder is dichtgebouwd! Nu ben ík ongenuanceerd!
  In antwoord op uw ongefundeerde “over één kam scheerderij”!
  Op mijn beurt ben ik heel benieuwd waar ons college zélf woont…?
  Al die ideeën, die het landelijke beeld onherstelbaar gaan aantasten, kunnen toch alleen maar bedacht worden door mensen die heel ver van deze “projecten” vandaan wonen?
  Dat verzin je toch niet als je uitkijkt op die polder?
  En wonen de college-leden wél in die buurt, dan hebben ze geen voorstellingsvermogen of gevoel voor hun omgeving.
  En als de weilanden, waar Ria vroeger mocht banjeren en spelen zijn verdwenen, wil dat nog niet zeggen dat de kinderen van nu ook maar weilanden moeten zien verdwijnen?
  Niet enkel vooruitgang, maar ook voortschrijdend inzicht is een groot goed!

  Ook ik wens iedereen vóór of tegen fase 8, een gezond, gelukkig en landelijk 2021.
  Laus Steenbeeke

  1. Er werden en worden wel meer uitzichten volgebouwd. Zo is het leven. Dat overkwam heel veel inwoners van Kortenhoef in de afgelopen zeventig jaar, zoals Ria Hennis schrijft.
   Maar dat er tegenover Trompenburgh appartementen met vijf verdiepingen zullen worden gebouwd gaat mij echt aan het hart. Het idee dat je in die prachtige zaal of op de belvedere (op het dak) staat en dan tegen flatgebouwen aan kijkt, verdriet mij zeer. Het icoon van ‘s-Graveland ingebouwd. Het historische uitzicht van Admiraal Tromp voor eeuwig verpest met flats.

 2. Ria wil het beste voor de mensen en vrijwel alle standpunten, die ik in de loop der jaren van haar heb gehoord, waren sympathiek. Helaas waren ze ook meestal onverstandig of onuitvoerbaar.

 3. Al de hele maand lees ik de meest ongenuanceerde ingezonden brieven over de woningbouwplannen in Kortenhoef. Een jarenlang oud plan zoals afsluiting van fase 8 is, is neergesabeld door aanwonenden. Enige nuance is geboden zou ik zeggen, dat is nu precies wat onze wethouder probeert, keer op keer maar weer uitleggen wat de plannen zijn, in welke procedure we nu bezig zijn, wanneer opwelk moment de inspraak opportuun is. Om hem te steunen, ja hoor het is mijn neef, en ook nog van Dorpsbelangen schrijf ik over de situatie van zeventig jaar geleden, de hele nieuwbouw was nog niet begonnen, geen Meent hof etc.
  Laten we toch een beetje met respect en inlevingsvermogen het nieuwe jaar in gaan

 4. Ook ik las dit artikel in het Weekblad Wijdemeren, ook ik dacht er het mijne van.
  Loze en ongefundeerde uitspraken van Ria. Alles om de plannen van Dorpsbelangen-wethouder De Kloet maar in een positief daglicht te stellen. Alsof het dualisme nooit is ingevoerd in Wijdemeren.
  Ook zo jammer dat ze dan niet ondertekent met “Ria Hennis, raadslid DorpsBelangen, NdB.”
  Dan hoeft ze wat mij betreft de familierelatie nog niet eens te noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.