PLOF

De nieuwe en geheime maatschappelijke consensus

Sinds een aantal jaren speelt de discussie over de plofkip, een zielig dier wiens korte leven plaatsvindt onder erbarmelijke omstandigheden om als goedkope hap op het zuinige Nederlandse bord te eindigen. Wie is er niet tegen? Enquêtes wijzen steeds weer uit dat de overgrote meerderheid van onze burgers begaan is met het lot van deze onfortuinlijke schepsels.

Pluimveebedrijf, Kippen, Landbouw

Steevast is dan de volgende vraag hoeveel meer diezelfde burger bereid is voor een kip te betalen die een beter leven heeft gehad …. en dan komt het in het beste geval neer op een paar centen, veel te weinig om het probleem aan te pakken. PLOF. Op de website van Appie zie ik vandaag 1 kg kipfilet voor € 7,50 en 290 g biologisch kipfilet voor € 7,84 = €27,38 per kg, meer dan 3,5 keer duurder. Slechts een minuscuul aantal menden is bereid dit te betalen.

Maar het plof fenomeen is veel breder. Het probleem van het klimaat wordt algemeen (met uitzondering van schrijver dezes) als buitengewoon ernstig en bedreigend ervaren, althans dat is de maatschappelijk politiek correcte consensus. Maar als puntje bij paaltje komt …… : “85 procent van de Nederlanders wil of niets, of hooguit 250 euro per jaar bijdragen aan het klimaat. Dat geldt ook voor GroenLinksers. (Bron: http://peil.nl )” geciteerd door Syp Wynia. PLOF.

Ook in Wijdemeren hebben we er ervaring mee. In 2016 peilde onze gemeente de meningen van burgers betreffende een mogelijke gemeentelijke herindeling. Wij mogen stellen dat toen (net als nu) de overweldigende meerderheid van inwoners de zelfstandigheid van Wijdemeren wilde behouden. Ook in dit verband was de volgende, door mij geïnitieerde, vraag hoeveel additionele gemeentelijke lasten men bereid was te aanvaarden om die zelfstandigheid te borgen. 75% van de respondenten had er (vrijwel) niets voor over. PLOF.

Hoe noemen we dit? Zijn we notoire leugenaars? Hypocriet? Ik kan weinig respect opbrengen voor deze deugmensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.