Praten over de begroting

De begrotingsbehandeling werd dit jaar uitgevoerd in vijf stappen: (1) in een sessie van 18 juni waar fracties aan de hand van de Perspectiefnota met voorstellen voor bezuinigingen konden komen, (2) via schriftelijke vragen, (3) tijdens een ‘beeldvormende’ behandeling in de commissie, (4) bij de algemene beschouwingen en (5) tijdens het ‘besluitvormende’ deel op 12 november.

Wat bij de ‘schriftelijke vragen’ opviel was dat 15 van de 117 vragen (13%) als politiek aangemerkt werden, en dus geen antwoord kregen. De meeste (10 van de 15) kwamen van de oppositie. Daaronder heel simpele, feitelijke vragen als deze van De Lokale Partij: “Zicht op mogelijkheden voor Beheer en Exploitatie van sociale culturele centra en sporthallen is al vele malen toegezegd. Ook hebben er onderzoeken plaatsgevonden. Wanneer deelt u deze informatie (eindelijk) met de raad?” Een gewone praktische vraag; niets politieks aan. Dus waarom geen antwoord?

Belangrijk
De ‘beeldvormende’ behandeling bleek, zoals ik eerder schreef, volstrekt overbodig. Het deel van de begrotingsraad waar de ‘algemene beschouwingen’ gehouden werden was interessant, omdat de fracties ons inzicht verschaften in wat zij belangrijk vinden. Zoals, volgens D66, het weer opengraven van de Reevaart en het “natuurinclusieve (sic) woningbouwproject Nederhorst Noord” dat moet zorgen “voor een natuurlijke overgang tussen stedelijk en landelijk.” Zou D66’er Nanne Roosenschoon ooit wel eens in Nederhorst den Berg geweest zijn?

Iedereen moet verversen
De ‘besluitvormende’ vergadering over de begroting 2021 was niet om aan te horen, o.a. vanwege technische problemen. Uitingen als “Hoort u mij?”, “Uw microfoon staat op mute” en “Ik zie de heer Zagt niet bewegen” maakten de vergadering soms tot een farce. Daarnaast was er een verbale uitglijder van CDA-fractievoorzitter Jan Verbruggen die heel boos werd over iets wat hij niet goed begrepen had. Tien amendementen en dertien moties passeerden de revue, met lange periodes van stilte waarin de raadsleden probeerden een stem uit te brengen. “Bij mij gaat even iets mis, ik log opnieuw in”. “Iedereen moet verversen omdat hij nieuw is toegevoegd”. Overigens ging geen van de moties over de geplande OZB-verhoging van 13,5%.

Onbevredigd gevoel
Vijf gelegenheden om wat over de begroting 2021 te zeggen. Ruim voldoende, zou je denken. Maar toch laat het hele gebeuren bij mij een onbevredigd gevoel achter. Er is altijd te weinig tijd om diep op een bepaalde zaak in te gaan. Bovendien wordt er weliswaar veel gezegd, maar er wordt weinig geluisterd. En de technische problemen zijn zo storend dat ik hoop dat men op zoek gaat naar een mogelijkheid om zo spoedig mogelijk niet virtueel maar fysiek te vergaderen. Zelf wil ik best wel gewoon thuis naar de vergadering luisteren, maar zoals het vergaderen nu gaat, is dat een opgave. Raadsleden dienen elkaar in de ogen te kunnen kijken.

2 gedachten op “Praten over de begroting”

 1. Ja, ach… Waarom zou je dit nog lezen laat staan reageren…. Zulke belastingverhogingen staan NIET in het coalitie programma, NIET in verkiezingsprogramma’s en last but not least: de mening van ons, belastingbetalingbetalers is NIET gevraagd! Zoveel ruimte hebben wij als KIEZERS niet gegeven aan onze? Volksvertegenwoordigers, toch? Alsof zij als potentaten 4 jaar ZONDER ons mogen beslissen? Nee, dus! Klapvee, eens per vier jaar, méér zijn wij domme kiezers niet dus in jullie ogen! Inspraak, participatie, meebeslissen, burgertoppen, burgerraadsleden, dorpsraden? Kop dicht houden tot over vier jaar zeggen jullie tussen de regels door! Behalve de verstandige nietstemmers, die volkomen TERECHT elk moment mee willen beslissen over HUN geld…. Kom uit die ivoren toren, zéér geachte raadsleden!!!! Voelt lekker, heh, die macht en dat pluche!

 2. Eigenlijk houd ik mijn hart vast wanneer ik zie hoe er met onze toekomst in Wijdemeren wordt omgesprongen.
  Hoe vragen en kwesties die lastig zijn, simpelweg terzijde kunnen worden geschoven!
  Hoe het einddoel allang lijkt vast te staan en er voor de vorm nog wat wordt gezeverd over en weer in niet werkende microfoons.
  Als dit ondemocratische proces en handjeklap met projectontwikkelaars op deze wijze doorgaat, betalen wij inwoners van Wijdemeren straks teveel OZB voor een plek die door de gemeente totaal is verkwanseld met hoogbouw in een natuurgebied!
  Er kan toch ook op bescheiden schaal bijgebouwd worden, zónder hoogbouw.
  Dan wil ik nog wel een OZB-verhoging aanzien. Maar beiden is een regelrecht schande en verkrachtig van ons dorp.
  Ik hou mijn hart vast en ga NU een zienswijze indienen.
  En ik hoop dat velen dat ook doen of al gedaan hebben!
  Raadsleden moeten niet alleen elkaar, maar ook de bewoners in de ogen kunnen kijken.
  Inmiddels wordt het tijd dat wethouder de Kloet wakker wordt uit de wensdroom van de projectontwikkelaar en zich eens verdiept in de wensen van de bewoners van ‘s-Graveland en Kortenhoef.

  Dank aan Cor Koster voor de samenvatting van de begrotingsvergadering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.