Psychologie van de koude grond

We staan aan de vooravond van een lang Russisch koufront, met ‘snachts temperaturen richting de -10 graden, terwijl het overdag niet boven de  -4 graden zal uitkomen. Een Walhalla voor heel schaatsend Nederland en een zeer welkome afwisseling met het maandenlange thuiszitten. Ja, een ommetje, dat mag. Maar dan wel liefst alleen, nou vooruit, een huisgenoot mag nog mee.

Voor de meesten van ons heel begrijpelijk en logisch. Het overgrote deel van de bevolking houdt zich hier ook aan, hoe vervelend ook. Maar dan opeens dat koufront…. Jarenlang niet meer op de schaats gestaan… nu het belooft een echte ouderwetse winter te worden haalt iedereen de ijzers uit het vet.

Natuurlijk, die Corona is er en blijft voorlopig nog wel even. Natuurlijk, die inentingen zijn véél te laat begonnen en komen maar mondjesmaat van de grond. (hoewel ik hoorde dat Frankrijk er nog 26 miljoen te gaan had en wij nog maar 17 miljoen… we liggen dus wel mooi 9 miljoen op ze voor). Maar wat een mooi vooruitzicht, een hele week lekker op de schaats, eindelijk weer wat beweging in die inmiddels slappe spieren. En lekker in de buitenlucht, hoe kan het mooier én veiliger.

Dan lees je dat burgemeester Larson alle Wijdemeerse IJsverenigingen heeft verboden om het ijs te prepareren, bang dat er toertochten worden uitgezet. Dat er geen Koek en Zopie tenten mogen worden neergezet. Dat ze het schaatsen op natuurijs ontmoedigt….

Beste mevrouw Larson, u bent niet van hier. (ik ook niet) Dat is helemaal niet erg, als u zich maar wel realiseert dat de gemeente Wijdemeren hét schaatsmiddelpunt van Nederland is. De Ronde van Ankeveen, de Ronde van Loosdrecht, schaatsen in Het Hol, schaatsen op de Spiegelplas (wel aan de rand blijven…) deze hele gemeente is vergeven van en leeft voor het schaatsen.

Denk u nu écht dat mensen zich door uw decreet zullen laten weerhouden van het schaatsen? Toe nou toch… Met het verbod op het prepareren van het natuurijs maakt u het wel een heel stuk gevaarlijker. Scheuren en wakken zijn niet goed meer te zien, de route is moeilijk te volgen voor degenen die minder bekend met het gebied zijn. Maar als u denkt dat mensen zich hierdoor zouden laten weerhouden het ijs op te gaan, think twice, zou ik zeggen. Schuif die psychologie van de koude grond aan de kant en bedenk  nu hoe het schaatsen (want dat gaat écht gebeuren…) juist zo veilig en Corona-proof mogelijk kan plaatsvinden.

Geen Koek en Zopie, akkoord. (neem lekker zelf mee…)
Geen georganiseerde toertochten, akkoord
Het ijs wel laten prepareren door de IJsverenigingen, akkoord
Zoveel mogelijk opstapplaatsen, allemaal in de buitenlucht, akkoord
Geen omkleedplekken binnen, akkoord

Laat de IJsverenigingen dan een Corona-veilige manier zoeken om nog iets te verdienen aan het prepareren van de routes (contactloos betalen?), dan gaat ook dat goed. Maar dit schaatsfestijn verbieden, danwel ontmoedigen? Dat is echt de verkeerde afslag.

Naschrift 8 februari 2021

Op de website van Gooi en Eemlander staat een uitgebreid artikel van Hans van Keken waarin gewezen wordt op het feit dat er mogelijk komend weekend bij voldoende ijsdikte duizenden schaatsers uit het hele land naar onze dorpen komen. Die zullen het wild zullen parkeren en op het ijs stappen als er niets gebeurt. De bronnen voor het artikel zijn een woordvoerder van burgemeester Crys Larson van Wijdemeren, Jos Werkhoven (Weer en schaatsstation De Arend), David Pos (ex-voorzitter Ankeveense IJsclub) en het bovenstaande artikel van oud-raadslid Martin Vuyk.

2 gedachten op “Psychologie van de koude grond”

 1. Mevrouw Larson toont zich een echte bestuurder…… die achter het bureau onhaalbare maatregelen bedenkt. Of misschien zijn dat de instructies die zij vanuit de ten onrechte zo genoemde veiligheidsregio heeft gekregen.

 2. Beste Martin,

  Ik ben het met je eens.

  Je vergat wat in je opsomming!

  De Ronde van Kortenhoef over het Wijde Gat met, als het mee zit, een rondje Wijde Blik, naar het Hemeltje en terug en onder de N201 door het tunneltje naar Natuurgebied ‘t Hol.
  Mooier bestaat niet. Maar dan moet er wel wat geveegd worden. En dat kan prima corona proof., zeker met een beetje wind erbij.

  MV: Mijn oprechte excuses aan heel Kortenhoef.. hoe kán ik de Ronde van Kortenhoef nu vergeten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.