Raad op Internet

Gisteren beleefde Wijdemeren de eerste digitale raadsvergadering. Die raad was te volgen op de website van de gemeente. De griffie verdient hiervoor een tien met een griffel! Daar is hard aan gewerkt.

Over de inhoudelijke kant van de vergadering valt veel te zeggen, collega Cor Koster deed al een duit in het zakje. Ik wil het even over de uitvoering van dit technische mirakel hebben.

Huiselijke tafereeltjes

Om even voor achten ging ik er eens goed voor zitten. Op mijn scherm zag ik Ria Hennis die van Joop een bemoedigende kus op haar wang kreeg. Rob Duikersloot zat aan de koffie. Wethouder Jan Klink wil graag naar de kapper, want hij streek steeds door zijn haar. En zo kreeg ik wisselende beelden te zien. Veel uit zolderkamers met een schuin dak en enkele vanuit een ruimte in het gemeentehuis. Achter burgemeester Crys Larson verscheen regelmatig een meneer die naar de kast liep. Bij sommigen was het camerastandpunt zo laag dat de kin prominent in zicht was naast een blik in de neusgaten van de politicus. Anderen zaten zo dicht op de camera dat het beeld geheel gevuld werd door enkele details van het gelaat, een wang en een deel van een pratende mond. Ook bleek Kilroy af en toe zichtbaar, kijkend over de onderrand van het beeld.

Iedereen present?

Om acht uur deed burgemeester Crys Larson de sloepenrol. Zij riep de naam van een raadslid om en wachtte tot dat zich meldde. Soms ging dat vlekkeloos, maar soms hoorde je niets. Soms hoorde je een stem, maar zag je niets en jawel, soms zag je het raadslid worstelen met de techniek, maar bleef het geluidloos. Behulpzame raads- en collegeleden riepen in dat geval door elkaar wat er gedaan moest worden, met wisselend resultaat. Wat ook niet hielp was dat er slechts vier deelnemers te zien waren, en dat de software met enige vertraging de spreker in beeld bracht. Dus soms hoorde je hem of haar wel, maar duurde het tien seconden voor het beeld beschikbaar kwam. Voor de toeschouwer had deze sloepenrol een hoge amusementswaarde.

Hoe ging het?

Eigenlijk ging het heel goed. De burgemeester hield zich strak aan het vergaderprotocol van het nieuwe vergaderen. Zij gaf iedereen die dat wenste het woord om zijn of haar amendement of motie te verdedigen. Omdat de moties vooraf waren ingeleverd werden die geacht bekend te zijn. De pers had een lijstje met de vijftien moties en amendementen ontvangen, waardoor met enige moeite te volgen was wat er gebeurde. Zonder dat lijstje was het voor de argeloze burger onbegonnen werk om in detail te volgen wat er besproken werd. Dit probleem werd deels door het nieuwe vergaderen veroorzaakt en deels omdat voor het stemmen software is aangeschaft waarbinnen vooraf bekend moet zijn waarover in de vergadering gestemd gaat worden, zoals Debby de Heus eerder uitlegde.

Met de klok mee: burgemeester Larson, wethouder Joost Boermans (D66), Nanne Roosenschoon (D66), Olivier Goetheer (DLP).

Een voordeel is dat je deelnemers vol in beeld hebt, waarbij het aardig is om hun gezichten te zien, zeker als er iets wordt besproken dat omstreden is. Ook leuk toen Olivier Goetheer zijn amendement, tegen verplichte uitgaven en boetes voor afwateringsmaatregelen, unaniem gesteund zag en er een grote grijns op zijn gezicht verscheen. Maar tegelijkertijd is het nadeel dat er maar vier gezichten van de 19 raadsleden en 3 wethouders te zien zijn.

Een nadeel is dat interrupties kennelijk lastig te hanteren zijn. Soms was de burgemeester in een betoog, waarbij plotseling een stem klonk. “Ik hoor iets! Wil iemand iets zeggen? Wie is dat?”. Raadslid: “Eeh, ja, ik probeer al enige tijd een interruptie te plaatsen.”

De uitslagen van stemmingen zijn ook digitaal te zien, al vergt dat verversen van de pagina, en het herstarten van de stream. Omdat mij dat niet meteen duidelijk was mailde ik tijdens de vergadering naar Debby de Heus, die prompt antwoordde. Chapeau, om met Jan Willem Nienhuis te spreken.

Helpdesk

De burgemeester treedt ook op als helpdesk voor iPad gebruikers.
“U moet de pagina verversen om dat te kunnen zien.”
”Hoe moet dat?”
”Gebruikt u een iPad?”
”Ja.”
”Dan moet u naar de browserbalk gaan. Ziet u die? Wordt de link blauw?”
Etc., etc.

Goed gegaan

Rond middernacht werd de raadsvergadering afgesloten. Terecht overheerste de tevredenheid. Ondanks wat hobbels liep de vergadering goed, de omstandigheden in aanmerking genomen. De griffiers, Debby de Heus en Harm Steijn, die zich in de rondte werkten om het digitale vergaderen mogelijk te maken, kregen van burgemeester Crys Larson een boeket bloemen als dank.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.