Raad: Wel moties. Geen debat.

Het nieuwe vergaderen blijft mij verbazen en ergeren. Ergeren vanwege het geloop en gerommel met microfoons (wat zich voor de thuisluisteraar vertaalt in secondenlange stiltes). En verbazen omdat moties vooraf moeten worden ingediend, waardoor het politieke debat de nek wordt omgedraaid, omdat de standpunten al vastgelegd zijn.

De publieke tribune zat vol. Immers, het politieke leven van wethouder Boermans (D66) hing aan een zijden draad na het bekend worden van de kolossale overschrijding (1 miljoen) van de kosten van het werk aan de Oud Loosdrechtsedijk.

Eric Torsing (CDA) (foto Douwe van Essen)

In het nieuwe vergaderen wordt, onlogisch genoeg, begonnen met de conclusie, het indienen van moties. In dit geval deelde Eric Torsing (CDA) namens de hele coalitie mee dat CDA, DorpsBelangen, VVD en D66 een motie van treurnis indienden. Daarmee was het debat in feite beëindigd.

De toehoorders konden naar huis, want het was duidelijk dat er niets meer zou gebeuren. Er zou nog wat nagemopperd worden, maar dat was het, want de coalitie had gesproken en de motie lag er. D66 wilde er niets meer over kwijt. Sieta Vermeulen (VVD) zei er nog best wat over, maar dat deed niets toe of af aan de in beton gegoten motie. En omdat Sieta wat zei kwam René Voigt toch ook maar even een duit in het zakje doen.
Allemaal mosterd na de maaltijd.

Waar is het debat?

Een motie is normaal altijd het resultaat van een politiek debat. In dat debat worden meningen gevormd, kunnen partijen elkaar overtuigen, of niet en kunnen, als gevolg van dat debat, één of meerdere moties in stemming gebracht worden. (En ja, er kunnen afspraken gemaakt zijn, dat ontslaat de partijen niet van de plicht om er in het openbaar toch iets van te vinden. Zeker in een geval als dit.)
Maar niet in Wijdemeren. Hier zit de coalitie bijeen voorafgaand aan de raadsvergadering, sleutelt een motie in elkaar en deelt die mee bij de aanvang van het agendapunt. En dat was het dan. De motie is ingediend en het besluit staat vast. De wethouder kan het zwijgen bewaren. De oppositie staat buitenspel, het publiek neemt  kennis van de motie, maar kan beter thuisblijven, want het politieke debat is de nek omgedraaid. Het nieuwe vergaderen is wel héél erg efficiënt zo.

Alette probeert het

Alette Zandbergen (DLP) was de enige die probeerde om toch een debat te starten. Zij werd echter op de vingers getikt door burgemeester  Crys  Larsson. “Mevrouw Zandbergen wij hebben geen motie van u ontvangen! Als u geen motie indient mag u in eerste termijn nu niets zeggen. Dient u een motie in?”
Alette Zandbergen: “Nee, ik wil alleen een paar opmerkingen maken.”
Burgemeester Crys Larsson: “Nee, dat hebben wij niet met elkaar afgesproken!”
Alette Zandbergen (moedeloos): “Ok, wij dienen een motie in, maar we laten van het debat afhangen wat daar dan in komt te staan.”

Voor de toehoorder was het duidelijk wat er zou gebeuren. De wethouder werd niet heengezonden.  Er waren nog twee openstaande vragen.
Een relevante vraag: “ Zou de wethouder de eer aan zichzelf houden?“ Het antwoord: “Waarom zou hij, met de motie van de coalitie op zak? Dat deed hij dus niet.”
En een irrelevante vraag: “Zou DLP een motie van wantrouwen indienen en zou de PvdA/GL daar voor stemmen.” Het antwoord: “Ja, DLP diende een motie van wantrouwen in, maar stond alleen. De PvdA/GL stemde niet mee met die motie.”

De dood in de pot

Het nieuwe vergaderen mag dan uiterst efficiënt zijn, voor de belangstellenden in de politiek is het de dood in de pot. In de commissies zijn veel vragen al per email onderling beantwoord, is de emotie uitgebannen en weten commissieleden soms ook niet meer wat ze wel of niet mogen zeggen zonder afgehamerd te worden.
In de raad wordt niet gedebatteerd. Er wordt slechts medegedeeld wat in de achterkamers per motie besloten is en sommige partijen nemen niet eens de moeite om hun standpunt toe te lichten.

De donkere nacht in

En bij deze raad werd het publiek om tien uur ook nog eens de zaal uit gestuurd vanwege een geheim agendapunt.  Sommigen van hen wilden even na praten met een drankje, zoals altijd na de raad. Zelfs dat was onmogelijk.
Dus trokken we de jassen aan en verdwenen een paar illusies armer in de donkere koude regenachtige nacht. Op weg naar de eigen kern.

2 gedachten op “Raad: Wel moties. Geen debat.”

 1. jaja…………. als er een openbaar! debat is over de start van de DOP (DorpsOntwikkelingsPlan) en je komt na afstemming met een raadslid pas om 21 uur, dan is de deur op slot, bellen, bellen tot je een ons weegt, maar niemand doet open. toon je een keer belangstelling…………de moed zinkt je al gauw in de schoenen om dit kasteel nog ueberhaupt te willen benaderen. waarom gaat om 20 uur niet gewoon het hek op slot vraag je je af……………….

  als je wel een vergadering bijwoont en de raadszaal verlaat schiet de binnendeur op slot. ik vergat dat mijn jas naast de raadszaal hing en kon die niet meer ophalen…. onmogelijk! buitengesloten, zelfs als je binnen bent.

  spreek je een keer in ‘vreemd aan de agenda’ dan hoor je never nooit meer iets terug van wat er met je serieus bedoelde punt is gebeurd. waarom zou je nog komen inspreken dan?

  als je een mail stuurt naar een raadslid idem dito. geen sjoege. vroeger werden deze door de afdeling IT van Loosdrecht gecensureerd, nu nog?

  aan de tafels een half uur voorafgaand aan een vergadering raadsleden aanspreken, mislukt ook al. ik kon alleen met raadsleden van GL, CDA en Dorpsbelangen praten over een plan om een centraal en een decentraal gemeentehuis te creeren bij herhuisvesting. de rest toont gewoon geen interesse of negeert je zonder het onderwerp te kennen.

  toppunt? dat de griffie tegenwerkt als je bij een commissie wilt inspreken: “het is al zo’n volle agenda.
  kan het niet een maand later”?

  met veel pijn en moeite lukt het dan na een hele week wachten om een afspraak te maken met diezelfde griffie…………..

  je mag kennelijk maar één keer per 4 jaar je zegje doen en verder wordt je geacht je mond te houden.
  geen wonder dat er zoveel protestgroepen ontstaan toch? die met hun hakken in bet zand gaan staan en rechtzaken nodig hebben……….

  Wijdemeerse democratie in al zijn glorie! op naar de broodnodige verbetering!

 2. Ik luister graag via de website van onze gemeente en neem soms de stukken door en beantwoording van de technische vragen, en ik moet eerlijk zeggen het is een verademing. Het oeverloos gezwam voor publiek en zinloos tijd verdoen is gehalveerd.
  Het debat is makkelijk opgang te brengen mits standpunten van partijen niet duidelijk zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.