Racen in de Duinen. Slecht idee.

De redacteuren van deze site hebben uiteraard regelmatig contact met elkaar.  Meestal zijn wij het min of meer eens met elkaar. Maar de Formule 1 racerij in de duinen bleek onverwacht een splijtzwam van belang.

Ik zag onlangs de burgemeester van Zandvoort, bijkans kraaiend van plezier, in het NOS journaal optreden, nadat hij had vernomen dat de overkoepelende organisatie van de Formule 1 had besloten om het geld van de gemeente Zandvoort en de provincie Noord-Holland in dank te aanvaarden. Immers ook de provincie wilde wel met substantiële hoeveelheden belastinggeld over de brug komen om de eigenaar van het circuit, de bekende Amsterdamse huisjesmelker en eigenaar van het Mediapark te Hilversum, met het zware montuur, financieel te hulp te schieten.

Klap van de molen

Ik las en zag dat allemaal en dacht dat ze daar in Zandvoort en Haarlem een klap van de molen hadden gehad. Op een doorsnee zomerse dag is het al vrijwel onmogelijk om de badplaats en het strand te bereiken. Als je daartoe al de behoefte zou gevoelen. De treinen zitten vol, de wegen zijn gevuld met files en parkeren vereist kilometers lang rondrijden om dat ene Zandvoortse parkeergat te vinden. Wie verzint het, onder die omstandigheden, om niet naar Assen te gaan met zijn hobby, maar uitgerekend naar het overbelaste Zandvoort? Het zware montuur.

D-Day in Zandvoort

De reacties waren voorspelbaar. De buurgemeenten zien de bui al hangen. De NS moet het spoor  verdubbelen en flink wat extra stroom op de bovenleiding zetten om al die treinen te kunnen laten rijden. Er werd zelfs al geopperd om het publiek á la D-Day met landingsschepen van elders op te halen en in de branding op het strand los te laten.

Als je dit allemaal ziet langskomen, dan denkt een weldenkend mens: “Laten we dat maar niet doen. Het is geen goed idee, die romantische gedachte uit de jaren zestig om in het natuurgebied van de Zandvoortse duinen te gaan racen en tienduizenden bezoekers te gaan lokken.”

Ik mailde deze gedachte aan mijn partners in crime, de overige vijf redacteuren van deze website, Rading Nul. Ik verwachtte bijval. Die kreeg ik ook, maar niet van allen. Huh?

Holland Promotie

Ik ga geen namen noemen, maar er werd mij voor de voeten geworpen, dat hier sprake was van een voortreffelijk staaltje “Holland Promotie”.  Nou, we moeten maar eens stoppen met die Holland Promotie. In Amsterdam kan je over de buitenlandse hoofden lopen, als je niet voordien al van de sokken bent gereden door een toerist die zich in het Amsterdamse verkeer stort, zonder dat hij in groep 3 op zijn fiets een verkeersexamen aflegde.. En ja, de Amsterdam Lakes (wij dus), het Amsterdam Castle in Muiden en de Amsterdam Beach in Zandvoort zijn ook al aardig in trek.

Guilty Pleasure

Blijft over de liefde voor de Formule 1 autosport. Dezelfde medeauteur die de loftrompet stak over de Holland Promotion, bleek ook last van een onvervalst guilty  pleasure te hebben. Liefde voor de racerij, die vanwege de Holland Promotion en Max Verstappen dan maar daar in de  duinen zijn bekroning moet krijgen.

Laat Jesse het maar niet horen

Tja, ik heb daar niets mee, dus laat maar, die Holland Promotion, waardoor toeristen er achter komen dat hun doel onbereikbaar zal zijn vanwege het verkeersinfarct en de gebrekkige treinverbinding als gevolg van de overbelasting. En laat maar, die racerij in het natuurgebied de duinen, waar  ik niet op zit te wachten, ondanks dat zelfs de Zandvoortse afdeling van GroenLinks er enthousiast vóór stemde. (Ze wisten toen nog niet hoe het met Zhini Özdil is afgelopen toen hij een eigen koers wilde varen, zoals het een Kamerlid betaamt. Die werd compleet ondergeschoffeld door Jesse himself.)

De reactie van één onzer wil ik u, lezer, niet onthouden. De klimaatdoelstelling, waarover hij grote twijfels heeft, wil hij graag opzij zetten om Max Verstappen zijn rondjes te laten rijden op een circuit dat bereikbaar is over een vierbaans snelweg, als dat er voor nodig blijkt te zijn.

Maar wees gerust, de redactie blijft haar goede werken doen, al vliegen de typemachines en de prullenbakken soms door het redactielokaal. Het komt altijd weer goed.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.