Onbegrijpelijk eigenlijk dat er in Wijdemeren met regelmaat tiendduizenden euro’s uitgegeven worden om commerciële bureaus te laten onderzoeken waarom er wéér iets misgegaan is, terwijl men de (wettelijk verplichte!) eigen rekenkamer niet wil activeren.
Een gemeentelijke rekenkamer doet onderzoek naar doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentelijk beleid. Wij hadden er eentje, maar sinds Jan Klink eruit stapte en wethouder werd, is hij terziele. De rekenkamer, bedoel ik. Ik heb er eerder over geschreven, o.a. hier.
Bevoegdheid
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wil nu dat in gemeenten zonder actieve lokale rekenkamer — er zijn er méér die zich niet aan de wet houden — de burgemeester in samenspel met de griffier de bevoegdheid krijgt hem in te stellen. Normaal gesproken is dat iets wat de gemeenteraad moet doen. Maar onze gemeenteraad laat wel meer dingen lopen, en valt dan achteraf van de stoel omdat er zoveel is misgegaan. Het ergste is dat die houding ons burgers handenvol geld kost.
Te passief
Het is niet alleen onze gemeenteraad die tekortschiet. In een recent artikel met de titel ‘Gemeenteraden zijn vaak te passief’ rapporteert Binnenlands Bestuur over een onderzoek naar de controlerende functie van gemeenteraden. “Gemeenteraden zijn vaak te passief. Bijna altijd formuleert het college de kaders. Af en toe amendeert de raad en stuurt hij enigszins bij met een motie of initiatiefvoorstel. De controlerende taak wordt vaak niet afgemaakt. Het blijft veelal steken bij het vragen om informatie; de beoordeling ervan blijft achterwege.” En verder: “Raden kunnen beter en gerichter controleren als zij beter gebruik maken van een aantal belangrijke instrumenten, zoals rekenkameronderzoeken, concluderen de onderzoekers.”
Beter controleren
Het wordt nu echt wel tijd dat de gemeenteraad waar wij mee te maken hebben, in Wijdemeren, zijn controlerende taak oppakt. Dat kan o.a. door de rekenkamer weer in te stellen. Daarvoor hoef je niet eens van je stoel te komen.
Prima dat sommige lieden de handel en wandel van ons gemeentebestuur scherp in het oog houden! Dank daarvoor.
Ik zou echter graag zien dat deze zinnige artikelen, die ons allen betreffen, openbaar gemaakt worden via ons gemeentelijk weekblad. En niet alleen maar te lezen is voor een handvol geïnteresseerden dat zich aangemeld heeft voor Rading 0. Is daar een mogelijkheid toe?
Misschien zou de gigantische verspilling van ons aller belastinggeld dan wat meer in het oog springen en het gemeentebestuur vaker kritisch wordt bevraagd door onze raadsleden)?
Eens temeer dringt zich de vraag op of fusering met een gemeente met een beter toegerust ambtenarenapparaat niet zinvol is. Nog daar gelaten dat (daardoor?) de financiële lasten aanzienlijk lager kunnen zijn dan in onze gemeente (vgl Hilversum). Wat is daarop uw antwoord, gemeentebestuur?
Even iets rechtzetten om misverstanden te voorkomen.
Om Rading-0.nl te lezen hoef je je niet aan te melden, je hoeft geen abonnement af te sluiten, en er staat geen betaalmuur op, die je het lezen onmogelijk maakt. Gewoon het adres intikken in je browser en lezen maar.
De tekst van Carole Denninger “dat de stukken op Rading Nul alleen te lezen zijn door een handvol geïnteresseerden dat zich heeft aangemeld” is onjuist. Iedereen kan de site lezen zonder enige beperking.
Hieronder (onder de button “reactie plaatsen” kunt u opgeven dat u een mailtje wilt ontvangen als er iets gepubliceerd wordt. En u kunt op Twitter @Radingn volgen. Openbaarder bestaat niet…
Dus, hoort zeg het voort.
Rik Jungmann