Rijbewijsverlenging

Over 5 dagen verloopt m’n rijbewijs. Ik ben op tijd begonnen met de verlengingsprocedure, bijna 4 maanden geleden, maar het CBR tobt met een grote achterstand door o.a. (what else is new?) IT-problemen. Het is daar een complete chaos en het ziet er niet naar uit dat ik op tijd een nieuw rijbewijs heb.

De Tweede Kamer had er op 12 maart een hoorzitting over. Men vindt dat er wat aan de problemen voor met name senioren boven de 75 gedaan moet worden. Die worden er immers allemaal mee geconfronteerd, met name omdat zij bij verlenging verplicht zijn een medische verklaring aan te vragen. Waarschijnlijk wordt er t.z.t. wel iets geregeld, maar daar heb ik nu niets aan. Straks mag ik niet meer achter het stuur. Je mag namelijk niet rijden zonder rijbewijs, en als je het wel doet, breek je de wet en ben je niet verzekerd. Het alternatief: kosten maken en je laten vervoeren. Dat kan aardig oplopen.

Eigenlijk onuitstaanbaar dat een monopolist als de overheid zijn burgers zoiets aandoet. En het is geen uitzondering. We hadden in Wijdemeren iets vergelijkbaars toen vorig jaar Wmo-aanvragen veel langer duurden dan de 8 weken die er maximaal voor staan.

Vandaag kreeg ik een brief van de RDW, de Dienst Wegverkeer, met de mededeling dat over 5 dagen mijn rijbewijs niet meer geldig is. Het advies was om zo snel mogelijk actie te ondernemen, want de beoordeling van mijn rijgeschiktheid kon wel 4 maanden duren. De grapjassen.

Als het CBR een besluit genomen heeft over mijn aanvraag, dan moet ik het nieuwe rijbewijs bij de gemeente halen. Dat duurt nog eens vijf werkdagen. Als je het sneller wilt hebben, kun je kiezen voor een spoedprocedure. Dan betaal je in Wijdemeren € 34,10 extra. Misschien is het een idee voor de gemeente om zolang de chaos bij het CBR duurt, die spoedprocedure in alle gevallen toe te passen, zonder extra kosten. Dan kan de ene overheid iets doen aan de problemen gecreëerd door een andere overheid.

3 gedachten op “Rijbewijsverlenging”

 1. Vandaag 22 maart in de G&E:

  DEN HAAG Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is begin dit jaar wekenlang vergeten klanten op de hoogte te stellen dat ze hun rijbewijs konden ophalen. Het ging om de periode 24 januari tot en met 14 maart. Inmiddels zijn alle klanten op de hoogte gesteld. Het CBR heeft minister Nieuwenhuizen (Infrastructuur) beloofd de controle te verbeteren.

  Het CBR kampt al langer met problemen zoals slechte bereikbaarheid en grote vertragingen en staat daarom onder aangescherpt toezicht van het ministerie.
  ——————
  Verdere toelichting is overbodig….

  Rik

 2. Beste Cor, je bent niet het enige slachtoffer van de CBR problemen. Ik weet dat er mensen zonder rijbewijs rondrijden door het falen van het CBR. Maar het kan ook anders merkte ik tot mijn verbazing. In oktober word ik 75. Om het zekere voor het onzekere te nemen ging ik op 22 januari ter keuring. Ik zond mijn papieren de volgende dag naar het CBR. Op 5 februari verliep de inlevertermijn. Ik kreeg een mailtje dat men niets van mij had ontvangen. Dus belde ik het CBR. “O meneer, het duurt minstens acht weken voor u een bevestiging krijgt. Bovendien behandelen we eerst de zaken die op korte termijn in de problemen komen.”
  Ik rekende dus op een lange periode van radiostilte.

  Wie schetst mijn verbijstering dat ik op 15 februari, drie weken na mijn keuring, de verlossende brief kreeg, die nog een jaar geldig is. Dus die blijft even liggen tot mijn rijbewijs echt verlengd moet worden.
  Het kan dus wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.