Schapenweitje Revisited

Vanavond ging het hard tegen hard in de commissie Ruimte en Economie over het beruchte Schapenweitje in Nederhorst. Inspreker Brugman ging er met gestrekt been in tegen de politiek en de ambtenaren, projectontwikkelaar Nijenhuis was zich van geen kwaad bewust, de wethouder voelde zich aangesproken en de commissie was diep verdeeld.

Waar ging het over? Was er tot voor enige tijd alleen nog veel te doen over de bouw van sociale woningen langs het water van de vaart, nu ging de discussie over de overzijde van het Ankeveense Pad. Ook daar is een projectontwikkelaar actief. Tot ontsteltenis van de Bergers werd de overkant onverwacht ontdaan van alle bomen, op één na, aldus  de heer Nijenhuis. Hij vond dat die ontboming terecht gedaan was, maar een aantal raadsleden en provinciale organisaties zagen dat geheel anders. Er bleek zelfs wellicht sprake van een misdrijf. Om zich te verdedigen zond de projectontwikkelaar in maart een brief die zorgde voor olie op het vuur in plaats van begrip en verzoening.

Eerst sprak de heer Brugman van Vrienden van het Ankeveense Pad in. Als we hem mochten geloven dan was het gemeentebestuur slechts een dekmantel voor het mogelijk maken van door hem ongewenste bouwactiviteiten. Hij had het over incomplete dossiervorming en ontoelaatbare contacten tussen ambtenaren en projectontwikkelaars, zonder één aantoonbaar geval te noemen. Dat werd commissievoorzitter Ria Hennis op zeker moment te gortig, maar zij slaagde er niet om om de onstuitbare heer Brugman, die zich beriep op de vrijheid van meningsuiting, te stoppen.

Maquette Ankeveensepad

De heer Nijenhuis, die met een vrolijk ogende maquette in pastelkleuren de raadszaal betrad, kreeg geen enkele gelegenheid om zijn huisvlijt aan de commissieleden te tonen, zo boos was de commissie over zijn onverwachte bomenkapactiviteiten, waarvoor de gemeente Wijdemeren hem overigens, vanwege het eigen bomenkapregime geen strobreed in de weg legde. Wat weer tot woede bij een ander deel van de commissie leidde. Hij legde uitvoerig uit dat hij al vele jaren met de ontwikkeling bezig is en steeds aan nieuwe eisen voldeed. Zelfs de vliegroute van vleermuizen was in het geding. Erik Torsing (CDA) memoreerde dat de Ankeveense vleermuizen juist niet in een rechte lijn vliegen maar meer van het zig-zaggen zijn. (Wat je trouwens ook van Ankeveense vleermuizen zou verwachten nietwaar?) Bergse vleermuizen schijnen gedisciplineerder te zijn en vooraf hun vluchtschema bij de verkeersleiding op te geven, opdat daar van een vliegroute gesproken kan worden die al dan niet gehinderd wordt door het kappen van bomen of het plaatsen van een hekwerk voorzien van reclameuitingen.

Ria Hennis (DB)

Ik deed oprecht pogingen om het debat te blijven volgen, maar toen er gesproken werd over dat reclamehek dat de projectontwikkelaar daar, in opdracht van de provincie, maar zonder omgevingsvergunning van de gemeente Wijdemeren geplaatst had om de vleermuizenvlucht in goede banen te leiden, ging bij mij het licht uit, waarna ik alleen nog maar op de automatische piloot Kortenhoef weer kon bereiken.

Om kort te gaan, er waren veel mensen boos op elkaar vanavond. Gelukkig waren daar wethouder Jan-Jaap de Kloet, Erik Torsing (CDA) en René Voigt (DB), die het hoofd koel hielden en zich niet lieten meeslepen in onbewezen  verdachtmakingen noch vergoeilijking van het gedrag van de projectontwikkelaar.

De wethouder zegde toe het vervolgtraject zeer nauw in de gaten te houden. En daar hoopt de diep verdeelde commissie dan maar op.

De foto’s zijn uiteraard van WWK, tegenwoordig Rading-0 fotograaf, Douwe van Essen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.