Senioren en internet

Meer en meer senioren kunnen zich redden met internet. Desalniettemin kan ruim een derde (35%) van de 75-plussers er niet mee overweg, zo blijkt uit een groot onderzoek van de ouderenbonden KBO-PCOB.

Gevraagd naar de reden waarom senioren geen gebruik maken van internet zeiden bijna vier op de tien dat ze het te moeilijk vonden. Bijna drie op de tien voerden aan dat ze internet niet nodig hadden, omdat ze alles via telefoon en pen en papier kunnen regelen. (bron)

Dat laatste lijkt ook zo te zijn in de contacten met de gemeente Wijdemeren. Zelfs een formulier voor een omgevingsvergunning kun je toegestuurd krijgen als je Rading 1 belt. Dat is makkelijker dan een formulier op papier aanvragen via Omgevingsloket online  waar de gemeentelijke website je heenbrengt. Daar vind je via de standaard Safari browser van je Mac of iPhone de onderstaande cryptische mededeling.

Je moet dan wel weten dat niet alle websitebouwers rekening houden met Apple-gebruikers, en dat er andere browsers bestaan zoals Firefox of Chrome, waarin de mededeling wel begrijpelijk is.

Ook mensen die wel enigszins met internet overweg kunnen — en gelukkig neem dat aantal steeds toe, ook onder ouderen — zijn niet altijd savvy genoeg om te weten wat ze moeten doen als ze met zo’n browserprobleem geconfronteerd worden. Mede daarom blijft het belangrijk dat de gemeente nog geruime tijd de mogelijkheid blijft bieden om alles op de ‘gewone’ manier te doen. Dat wil zeggen met telefoon, pen en papier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.