Slechte komedianten

Kan een farce treurig zijn? In Wijdemeren kan alles. Behalve projecten netjes uitvoeren.

Een groep mensen die een farce opvoert noem je komedianten. Slechte, in dit geval, want de vergadering van de Wijdemeerse gemeenteraad op 5 maart jl was een saaie herhaling van wat we in talloze commissies en raden in de loop der jaren al hebben meegemaakt: enkele raadsleden of fracties trekken een grote broek aan alleen om hun keutel in te trekken als puntje bij paaltje komt.

In de commissie R&E van 26 februari jl werd meer dan een uur besteed aan de Oud-Loosdrechtsedijk. Er is veel gepubliceerd over dit onderwerp (o.a. op Rading-0) dus behoeven de feiten geen herhaling. Samengevat ging het om twee punten:
1. zou wethouder Boermans kunnen aanblijven en
2. zou er een additioneel bedrag van meer dan vierhonderdduizend euro ter completering van het werk aan de Oud-Loosdrechtsedijk gevoteerd worden.

CDA raadslid Eric Torsing ging er, goed en vakkundig onderbouwd, met gestrekt been in – waarvoor hij in totaal 12 minuten aan het woord was.

Sieta Vermeulen van de VVD deed er in 9 minuten nog een paar schepjes bovenop. Wethouder Boermans deed zijn uiterste best om in een openend statement van 21 minuten zijn baan te redden door herhaaldelijk te melden dat hij de volle verantwoordelijkheid had en nam voor het dramatische falen van het project. Uw waarnemer concludeerde dat zijn aftreden nog slechts een kwestie van tijd was.

De vergadering van de Wijdemeerse gemeenteraad had derhalve op 5 maart twee beslissingen te nemen: kan de wethouder op zijn stoel blijven plakken en krijgt het project dat additionele geld.

De raadsleden hebben beide beslissingen verprutst. De wethouder mocht blijven zitten en het geld (ons geld) werd geaccordeerd.

Zoals zo vaak begon het met een draai van het CDA. Diezelfde Torsing die enkele dagen eerder vurig het falende optreden van de wethouder aan de kaak had gesteld en ook nu sprak “Dat een project zo uit de hand kan lopen is voor mij onmogelijk” en dan komt ……… een motie van treurnis. Wat een treurnis.

VVD fractievoorzitter Sieta Vermeulen ging als brave coalitiegenoot diezelfde kant op. Zij heeft slechte ervaringen met opstand tegen coalitiegenoot CDA. Weliswaar sprak zij van “frustratie” en “tenzij er een goede reden is zal de VVD fractie dergelijke overschrijdingen in de toekomst niet meer accepteren.” Kijk aan! Maar nu weer geen consequenties als de wethouder belooft dat hij het nooit meer zou doen.

Dorpsbelangen kon uiteraard ook de verleiding niet weerstaan een uitspraak te doen. René Voigt gaf zichzelf meteen een brevet van onvermogen: “Wij kunnen niet anders dan instemmen met het beschikbaar stellen van het aanvullende krediet. “ Hoezo kunnen zij niet anders? Zij zitten er om moeilijke beslissingen te nemen, niet om alles maar goed te praten om de coalitie niet in gevaar te brengen.

De enige fractie die het goed zag en consequent handelde was De Lokale Partij. Alette Zandbergen deed het juiste door een motie van wantrouwen in te dienen. In reactie vroeg Eric Torsing haar wat zij daar nou aan had, hiermee de volle diepte van onze disfunctionele raad blootleggend. Wie dat niet snapt begrijpt ons politieke stelsel niet.

Uiteraard mocht wethouder Boermans reageren en hij deed dat breedsprakig en nietszeggend zoals wij van hem gewend zijn. Van verantwoordelijkheid nemen, zoals ter commissie aangekondigd, was niets meer over. Hij vocht dapper voor zijn baan, maar “balen” (zijn woord) van de ontstane problemen en de verzekering vanaf nu “gemotiveerd” zijn best te zullen gaan doen zou in een ordentelijk functionerend democratisch orgaan onvoldoende moeten zijn. Niet zo in Wijdemeren.

In onze slappe, laffe raad zitten leden die blaffen maar geen leden die bijten. Behalve De Lokale Partij. Zou die fractie nou de enige integere in de gemeenteraad zijn? Dat op zich al is in hoge mate verontrustend.

2 gedachten op “Slechte komedianten”

  1. Voorde goede orde: ik heb geprobeerd de heer Jansen te contacteren via het opgegeven email adres….. maar dat bleek niet te bestaan

  2. Het kan niet aan mijn aandacht ontgaan om meneer Israël die zelf raadslid is geweest, als ik me kan goed herinner en dat zijn partij de VVD de ene naar de andere wethouder naar huis is gestuurd met een dure wachtgeld regeling die ons wellicht nu nog geld kost.
    Het is duidelijk dat er ambtelijk grove fouten zijn gemaakt en mijn advies aan dit college zal zijn pak de organisatie intern goed aan . De juiste mensen op de juiste plaats en vast geroeste ambtenaren naar een andere plek verhuizen waar zij geen schade kunnen aanrichten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.