Bovenstaande parafrasering van een zin uit Hamlet schoot mij in gedachten toen ik las dat er 501 extra ambtenaren zijn ingezet om de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst op te lossen. Een paar miljoen euro zijn uitgegeven aan accountants- en consultantsbureaus. In 25.000 gevallen zijn mensen geruïneerd. Maar er zijn tot nu toe pas enkele tientallen gevallen opgelost. Bijna niets dus!

Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) worden er wanhopig van. Ze vragen om informatie (artikel 68 grondwet), maar krijgen die niet. Een belediging van het parlement (gedoogd door minister Kajsa Ollongren (D66) die het parlement vaker tegenover zich vindt) 9000 dossiers werden ‘per ongeluk’ vernietigd. Het is inmiddels wel duidelijk dat de politiek absoluut geen vat heeft op de liegende en bedriegende staat in de staat die Belastingdienst heet.
Geruïneerd
De eigen staatssecretarissen deden aangifte tegen de dienst. Tot nu toe niets meer van gehoord. Soms krijgt de pers dank zij een WOB verzoek zelfs meer informatie dan de kamerleden. De wereld op zijn kop in iets wat zich rechtsstaat noemt. Behalve de twee hierboven genoemde kamerleden schijnt het de kamer en zeker de coalitiepartijen nogal koud te laten dat er zoveel burgers bewust in de ellende werden gestort. Huwelijken kapot, uit huis gezet, baan kwijt, schulden, etc. Vijfentwintigduizend, 25.000 gevallen. Ter vergelijking, alle inwoners van Wijdemeren oud en jong bij elkaar.
De doofpot
Voldoende om een kabinet over te laten vallen zou je zeggen, maar niet in Nederland. Met de mond belijden de coalitiepartijen hun medeleven, maar verder blijft het stil. In de oppositie blijft het vanuit de PvdA ook stil. Maar ja, ook minister Asscher speelde indertijd een rol. GroenLinks pruttelt een beetje. Ook Rutte en Hoekstra (onder wiens departement de Belastingdienst valt) duiken, je hoort ze er niet over. Piet Hein Donner, de voormalig vice-voorzitter van de Raad van State deed er onderzoek naar, dat, zeer teleurstellend, de zaak met de mantel der liefde bedekte. Zonder hulp van de Pieter Klein (RTL) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) was de affaire nooit boven tafel gekomen. De rest van de pers liet het liggen of liet zich in slaap sussen door de persvoorlichters van de Belastingdienst.

Zelfs geen voorschot
Zelfs een voorschot om de ergste nood te lenigen en de feestdagen een beetje door te komen, kan er voor de slachtoffers niet vanaf. Wel miljoenen voor accountants, consultants en extra ambtenaren, die tot nu toe geen enkele output van betekenis leverden voor dat geld.
Lees de indrukwekkende rede van Pieter Omtzigt waarin hij de rot in het bestuur van het land haarscherp bloot legt. En lees de column van Nausicaa Marbe in de Telegraaf waarin zij de gang van zaken in de toeslagenaffaire fileert.
Dat er soms iets mis gaat in de rechtsstaat, of dat iemand een scheve schaats rijdt met bonnetjes, faxen of wat dan ook, is erg. Maar in dit geval is een bevolkingsgroep ter grootte van het inwonertal van Wijdemeren willens en wetens geruïneerd en voor 96% van de gevallen onterecht door de Belastingdienst tot fraudeur bestempeld. Terwijl dat al enkele jaren min of meer bekend was.
Hoog tijd voor een parlementaire enquête.
There is something rotten in the state of Holland.
Wat een uitstekend artikel Rik! Het ergste is dat het onvermogen en de onwil dwars door alle partijen heen loopt, met uitzondering natuurlijk van de (inmiddels hevig gefrustreerde en wanhopige) kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP).
Tijd voor een parlementaire enquête? Absoluut! Hopelijk wordt de opdracht daartoe niet teveel beperkt door invloeden van politici met boter op het hoofd. Nee, de opdracht zou juist zo breed mogelijk geformuleerd moeten worden om daarmee als neveneffect andere wantoestanden aan het licht te brengen. Jaja, ik weet het, dat is wishfull thinking. Maar hoop is langzamerhand het enige wat ons nog rest.