Stemgedrag – coalitie vs oppositie

Je zou verwachten dat oppositiepartijen vaak tegen zijn, en coalitiepartijen vaak voor. Dat klopt niet helemaal, zoals blijkt uit een analyse van het stemgedrag van de fracties in de gemeenteraad van Wijdemeren. De oppositie is opvallend vaak gewoon vóór een voorstel van het college.

Gemeenteraad van Wijdemeren (foto Douwe van Essen)

In Wijdemeren werden in de periode september 2019 – juli 2020 in totaal 9 openbare raadsvergaderingen gehouden, deels ‘normaal’, deels digitaal. Er was geen vergadering in januari 2020, en die van april verviel vanwege de coronatoestanden. In die vergaderingen werden 88 besluiten genomen, waarvan 39 bespreekgevallen en 49 hamerstukken. We kijken eerst naar de 39 bespreekgevallen. In de tabel staat het aantal keren dat een fractie voor, tegen of verdeeld stemde.

Merkwaardig: coalitiepartij VVD was net zo vaak ‘tegen’ als oppositiepartij PvdA/GL (7 keer) en stemde vaker verdeeld dan alle andere fracties.

Bovenstaande tabel heeft alleen betrekking op de 39 bespreekgevallen. Bij de 49 hamerstukken was iedereen al van tevoren akkoord (er was althans consensus), hetgeen het totaal aantal raadsbesluiten brengt op 88. Als je dan alleen kijkt naar het aantal voorstemmen bij alle 88 besluiten (alleen die waarbij fracties eensgezind stemden) en dat in percentages omzet, dan krijg je het volgende overzicht.

Ook de oppositiepartijen stemden dus heel vaak vóór een raadsvoorstel. Ze verdienen daarvoor een compliment. Ze laten zich wel eens kritisch uit, zeer kritisch zelfs; ze mopperen soms, stemmen af en toe tegen, maar ze plegen bepaald geen obstructie. Ze denken constructief mee, en dat is in andere gemeenten wel eens anders. Het college heeft misschien zelfs wel meer last van de eigen coalitiepartner dan van de oppositie.

Eén gedachte op “Stemgedrag – coalitie vs oppositie”

  1. Wat goed, dat jullie dat bijhouden.

    Wat verder opvalt is dat:

    -de VVD fractievoorzitter vaak het gedrag vertoont van een oppositieleider en dat dat anderen ook opvalt gezien hun lichaamstaal en verbale uitingen

    -het CDA dankzij de ondernemers in haar fractie mede daardoor steeds méér lijkt op de VVD evenals D66

    Is hier een aardverschuiving op komst bij de volgende verkiezingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.