Op 29 mei 2019 deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State twee belangrijke uitspraken over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Die hebben ook gevolgen voor Wijdemeren.De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde dat het PAS niet als basis mag worden gebruikt voor toestemming voor activiteiten die extra stikstofuitstoot veroorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de uitbreiding van een veehouderij of de aanleg van een nieuwe weg.
Lezer Rob van Veen uit Kortenhoef las een artikel in Het Parool. Hij wees ons daar op. In dat artikel staat: “Als voorbeelden van projecten die na die uitspraak voorlopig geen doorgang kunnen vinden, noemde de provincie gisteren de versterking van de dijken bij het Markermeer, de brug over de Zaan bij Wormer, de sanering van een stortplaats in de gemeente Kortenhoef en een fietspad op Wieringen.”
(Kennelijk is de herindeling van 1966 met Ankeveen en ‘s-Graveland tot de gemeente ‘s-Graveland, noch die van 1 januari 2002 tot Wijdemeren tot de woordvoerder van de provincie doorgedrongen. Maar dat terzijde.)
Uit het artikel in Het Parool mag opgemaakt worden dat het afdekken van de belt Groenewoud en de plaatsing van waterwoningen in dat gebied op zijn minst vertraging oploopt.
Rob van Veen vraagt of er meer gevolgen in Wijdemeren zijn. Bijvoorbeeld voor het Gebiedsakkoord en de herinrichting van de Kortenhoefsedijk. Een vraag voor het College van B&W lijkt mij.
Rik Jungmann
Aanvulling 12 sep.: Premium artikel van Hans van Keken in de G&E.