Stoute ambtenaar

Elk jaar is er een landelijke verkiezing van de ‘Jonge Ambtenaar van het Jaar’. Doel is om jonge ambtenaren in de spotlights te zetten. Dit keer is men op zoek naar de stoutste jonge ambtenaar. Eén van de laatste 10 kandidaten is de griffier van Wijdemeren, Debby de Heus.

Debby de Heus (links) en Sieta Vermeulen (foto Douwe van Essen)

Debby is voorgedragen door raadslid Sieta Vermeulen (VVD) die ook voorzitter van de werkgeverscommissie is. Zij dankt haar kandidatuur o.a. aan haar bijdrage aan het nieuwe vergadermodel.

Debby maakte een animatiefilmpje over haar werkzaamheden als raadsgriffier en haar bijdrage aan het nieuwe vergaderen, dat zeker de moeite van het bekijken waard is. In de video legt ze o.a. uit wat ze doet als griffier (“Ik ben een soort weddingplanner van het feestje van de lokale democratie”) en wat de kernelementen van het nieuwe vergaderen zijn: BOB-model, geen herhaling, meer debat.

Volgens de website van FUTUR die de verkiezing organiseert, zoekt men “die ene jonge ambtenaar die weet hoe het is om tegen de grenzen aan te schuren omwille van het maatschappelijk belang. Iemand die durft te experimenteren, zonder rare dingen te doen, fouten durft te maken, kwetsbaar durft te zijn en lef heeft.”

Debby lijkt me een prima kandidaat. Ik hoop echt dat ze wint. Een beetje stoutigheid in Wijdemeren is welkom. Maar ‘te stout’ hoeft nou ook weer niet. Ik blijf vinden dat het uitnodigen van een niet-raadslid als commissievoorzitter verder gaat dan “tegen de grenzen aanschuren”. Hier zijn grenzen overschreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.